Hollandkoor geeft concert voor Israël

Op tweede pinksterdag (12 mei) geeft het Hollandkoor een feestelijk concert voor Israël in het koninklijke concertgebouw van Amsterdam. De organisatie wil daarmee de 60ste verjaardag van de staat Israël herdenken. Het Hollandkoor staat onder leiding van Jan Quintus Zwart. Jan Lenselink, André van Vliet en het Hineni Symfonie orkest werken mee aan dit concert.

Het HOLLAND-KOOR is een initiatief van Touroperator ISROPA Reizen in Zaandam, de Stichting “Christenen voor Israël” in Nijkerk en naar een oorspronkelijk idee van wijlen Arie Pronk. Als dirigent van enkele grote koren en als hoofd afdeling Muziek van de Evangelische Omroep, maar bovenal als vriend van Israël wilde Arie Pronk het Joodse volk bemoedigen met massaal gezongen liederen.

Hij kwam met het plan om met duizend zangers in Jeruzalem te zijn. Hij wilde enerzijds de psalmen van David zingen in verbondenheid met het volk dat in het grijze verleden de dichter en zanger David als koning had. Anderzijds wilde hij in de te zingen liederen ook heenwijzen naar de Zoon van David, de HERE Jezus.

Om gezondheidsredenen was Arie Pronk niet meer in staat het plan zelf verder uit te werken. Het was Gerard van den Nieuwendijk van ISROPA Reizen, die in augustus 1989 in een ontmoeting met Pee Koelewijn van de stichting “Christenen voor Israël” het idee lanceerde om de oorspronkelijke doelstelling van Arie Pronk te realiseren met medewerking van de Evangelische Omroep. De oprichting van het HOLLAND-KOOR was een feit.

In 1991 werd o.l.v. dirigent Martin de Boer met ruim 500 zangers de eerste reis naar Israël gemaakt. Een jaar later volgde de tweede reis. In 1993 werd Jan Quintus Zwart uit Kampen dirigent van het HOLLAND-KOOR en in 1994 vond de derde reis naar Israël plaats.

In dat jaar nodigde de toenmalige burgemeester van Jeruzalem, Teddy Kollek het HOLLAND-KOOR uit om in 1996 weer te komen, ter ere van het 3000-jarig bestaan van de stad Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël. Het verzoek was om met 1000 zangers te komen.

In de daarop volgende periode is hard gewerkt om het aantal leden van het koor op te voeren. En dat lukte. In 1996 stond het HOLLAND-KOOR met duizend zangers in Jeruzalem. Indrukwekkend waren de optredens in o.a. Jeruzalem en Tel Aviv. Vele duizen den Joden waren er getuige van. Onder de inspirerende leiding van Jan Quintus Zwart zong het HOLLAND-KOOR de psalmen van David, samen met het Jeruzalem Symphonie Orkest en de Joodse chazan Asher Hainovitz.

Na 1996 was de EO niet langer rechtstreeks betrokken bij de organisatie van het koor. In het bestuur van de stichting “Christenen voor Israël’ is toen besloten, om het HOLLAND-KOOR een meer permanent karakter te geven. Meindert Leerling stelde zich beschikbaar als manager.

Verder werd het idee geboren om naast Israël ook naar andere landen te reizen. Dat liep samen met de ontwikkelingen bij de Stichting “Christenen voor Israël” om hun werk ook internationaal te organiseren. In 1997 maakte het HOLLAND-KOOR met ca. 300 leden een reis naar Canada (Brits Columbia en Alberta) en de Verenigde Staten (Seattle). Zo kreeg het HOLLAND-KOOR een vervolg.

Na 1997 werden de volgende reizen gemaakt:

1998: Israël (t.g.v. 50-jarig bestaan staat Israël) / Wittenberg en Berlijn;

1999: Parijs (met CD-opname in de St. Eustache);

2000: Canada (Ontario) en de Verenigde Staten (Chicago en Detroit);

2001: Engeland en Schotland;

2002: Benelux en Duitsland;

2003: Israël / Noorwegen;

2004: Rijnreis;

2005: Israël;

2006: Tsjechië;

2007: Zuid-Afrika.

Er zijn ook diverse optredens in Nederland o.a. op manifestaties van “Christenen voor Israël” en bij andere grote evenementen, zoals de Zoeklicht-Toogdag en de EO-Familiedag. Ook geeft het HOLLAND-KOOR regioconcerten.

24-01-2008
Muziek
https://www.hollandkoor.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies