Coronapas is erg verschillend toegepast in EU-landen, soms ook voor veel andere doelen dan verkeer. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van het Europees Parlement op verzoek van Bert-Jan Ruissen (SGP).
“De coronapas zorgde niet voor beloofde Europese eenheid. Het had amper meerwaarde”, vindt Bert-Jan Ruissen. “De coronasituatie verschilde zo sterk van land tot land, dat de toepassing ook sterk verschilde. De pas zorgde dus vooral voor tweedeling en tweespalt in de samenleving. “
De uitkomst van dit onderzoek is voor SGP een extra argument om niet in te stemmen met de geplande verlenging van de coronapas-regels met een jaar in de EU. “Ik roep het Europees Parlement op om de pas niet meer te verlengen, want nut en noodzaak blijken afwezig”, aldus Ruissen.
Het rapport van de studiedienst EPRS van het Europees Parlement toont onder meer:
– Niet alle landen accepteerden de 3 types van het coronacertificaat: vaccinatie, test en herstel;
– Portugal: Coronacertificaat alleen nodig voor toegang tot ziekenhuizen en bejaardentehuizen
– De voorwaarden voor de coronapas in gebedshuizen verschilt van land tot land
– In Frankrijk geldt testen niet als optie. Gaat dus tegen de geest van de Europese Verordening in.
– Landen gebruiken het coronacertificaat om mensen te motiveren zich te laten vaccineren, stelt de studie. Zo heeft Oostenrijk een vaccinatieverplichting. De effecten zijn wisselend: in Frankrijk had per 22 februari dit jaar 94,7 % van de volwassenen minstens een dosis. Maar bijvoorbeeld in Bulgarije heeft dat mensen nauwelijks gemotiveerd tot vaccinatie.
– Niet iedere lidstaat respecteert de Europese eis dat een herstelbewijs 180 dagen geldig is.
Eurofractie SGP
SGP
07-03-2022
Buitenland
https://www.eurofractie.sgp.nl