Column – Glooiende velden. Grijswitte wolken hangen als dikke plukken watten in de blauwe lucht. De geur van gemaaid gras. Bos en graslanden wisselen elkaar af. Hier en daar is een bosje met eeuwenoude bomen. Tussen de velden slingert het wandelpad zich naar de einder. Zo mooi kan Nederland zijn.
We vinden het heerlijk om tijdens onze vakanties te wandelen. Niet zozeer allerlei avontuurlijke expedities. Nee, gewoon een route met de beschrijving en het kaartje in de hand. En dan sta je versteld hoeveel mooie paadjes en uitzichten er zijn.
Deze keer wandelen we in een gebied waar weilanden en bossen elkaar afwisselen. In de bossen liggen her en der wat poeltjes en meertjes verscholen. Ze zijn de oorsprong van een aantal beken die het landschap doorkruisen. In het open veld brandt de zon behoorlijk, maar in de bossen is het heerlijk koel.
Het bos is ongeveer 100 jaar oud, volgens een beschrijving langs de kant van de weg. In de afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer er voor gezorgd dat er meer diversiteit in het bos is. Naaldbomen en allerlei soorten loofbomen en struiken wisselen elkaar af. Zo wordt het bos minder kwetsbaar.
Opeens zien we twee bomen die dicht naast elkaar staan, hun wortels innig verstrengeld. Twee verschillende bomen. Hun takken en bladeren kruisen elkaar. Samen vormen ze het bos. Als je goed kijkt zie je de verschillen. De bast van de stam is duidelijk anders, de vorm van de bladeren verschilt. Toch staan ze al jaren samen op dit plekje in het bos. Wanneer je de ene weg zou halen, zal de andere waarschijnlijk omvallen of dood gaan.
Terwijl we verder lopen praten we over dit merkwaardige verschijnsel. Het bos lijkt een beetje op de kerk. Zoals verschillende bomen het bos vormen, zo vormen verschillende mensen de kerk. Er is verschil in uiterlijke verschijningsvorm, in hoogte en dikte. Zo is er in de kerk verschil in beleving, in inzicht, in toekomstvisie, in liturgie en rituelen. Toch vormen we samen de gemeente van Jezus Christus, zoals de bomen samen het bos vormen.
We hebben elkaar nodig. Wanneer er bomen uit het bos verdwijnen, is de kans groot dat de bomen er om heen geen steun meer hebben en omvallen. Samen vormen we het bos. Ondanks verschil in inzicht over thema’s als Israël, Grote Verdrukking, wederkomst, corona en homoseksualiteit.
Laten we de les van het bos ter harte nemen. We hebben elkaar hard nodig, meer dan ooit. Verschillen van inzicht kunnen ook naast elkaar bestaan. Het hoeft geen reden te zijn om een gemeente te verlaten. Durf je die uitdaging aan?
Frans Brouwer woont in Sappemeer en werkt als manager Quality Assurance bij Ardena. Je kunt ook bij hem terecht voor een coachtraject omtrent levensvragen. Hij is getrouwd met Anneke en de trotse opa van een kleinzoon. Frans is een levensgenieter en een muziekliefhebber. De afgelopen jaren is hij ernstig ziek geweest, hij kreeg de diagnose beenmergkanker (multipel myeloom) en die periode was heftig. Gelukkig gaat het nu bijzonder goed met hem en is de ziekte onder controle. Hij is dankbaar dat hij zijn leven weer heeft kunnen oppakken. Frans is als oudste/opziener verbonden aan de Stadskerk in Groningen.
Frans Brouwer
© Frans Brouwer
14-09-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/fransbrouwer