De cijfers liegen er niet om. Van maart tot augustus verzette de organisatie Worldpartners bergen noodhulp en hielp de getroffen Oekraïense bevolking. In totaal werd er voor meer dan 3000 ton, 3.000.000 kilo, eet- en pootgoederen aangeboden aan ruim 38.000 huishoudens.
400 ton zaden en pootgoed zijn vermenigvuldigd, zodat er nu 6000 ton voedsel is geoogst door Oekraïners zelf. Om het voedsel hulpproject ‘Aid 2 Villages’ uit te voeren waren er 60 transporten in Oekraïne nodig en 46 vanuit Nederland. Niet allemaal zonder risico. Het gebeurde zelfs dat een tank een keer een truck trok om veilig de bestemming te bereiken.
In eerste instantie werd na de Russische inval gelijk tot noodhulp overgegaan. In de eerste periode kochten we veel voedsel lokaal in en transporteerden dat naar oost en west Oekraïne. Daardoor hielpen we snel en met lokaal voedsel. De fase daarna en na een werd het voedselproject ‘Aid 2 Villages’ opgezet. De hulp is uitgevoerd door vier Oekraïense partnerorganisaties die van april tot en met augustus de benen uit het lijf liepen om alle goederen te distribueren en op de juiste plek te laten komen. Worldpartners is ontzettend dankbaar voor hun inzet en trots op het werk wat zij week in, week uit deden, soms met gevaar voor eigen leven. In Nederland waren er drie partnerorganisaties betrokken: EO Metterdaad, Kom Over en Help en Kerk in Actie. De laatstgenoemde organisatie kreeg via de ruimhartige opbrengst van Giro555 ruim 1,5 miljoen euro, bedoeld voor de getroffen Oekraïense bevolking.
Veel werk verzet
Projectcoördinator Jort van stichting Worldpartners kijkt terug op een intensieve en bijzondere tijd: “Hoewel we al 25 jaar in Oekraïne werken, was de omvang van dit project groter dan we gewend waren. Op een heel vlotte manier, met relatief weinig middelen en tussenlagen hebben we veel hulp kunnen uitdelen en kunnen coördineren vanuit ons kantoor in Wageningen.
God raakte onze harten aan om in beweging te komen. We bidden voor de ontvangers en collega’s en de goederen en het was bijzonder hoe snel we konden schakelen. Een vriend vatte het gevat samen: ‘De jarenlange bestaande relaties hebben geleid tot de impact vandaag de dag. Dat kan alleen maar onder Gods leiding zijn gebeurd.’ En zo voel ik het ook. We krijgen veel berichten uit Oekraïne van de mensen die heel dankbaar zijn voor bijvoorbeeld de smaakvolle aardappels. Het resultaat van de zaden en pootgoed distributie is de oogst van zo’n 200 kilo per huishouden.”
Ook gedoe
Soms was het ook pittig. Leveringen werd uitgesteld, de grensovergangen waren een barrière en onderweg gingen er dingen stuk. Maar zonder (geestelijke) strijd, geen overwinning. Ook de transporten waren een uitdaging. Veel chauffeurs wilden niet rijden vanwege de diesel schaarste en vanwege de dagenlange wachttijden bij de grens. Regelmatig moest Jort de ontvangers dan teleurstellen en maar hopen en bidden dat het morgen wel zou lukken. Toen er amper brandstof was, kwam er op een bijzondere manier aan truck met diesel beschikbaar. We konden door met het vervoer en de transportkosten werden in natura betaald… met diesel.
Voedsel voor morgen
Het project is afgerond en voor partnerorganisaties zijn eindrapporten geschreven. Op de omslagfoto staat Olena, één van de duizenden ontvangers van pootgoederen. Zij is zo blij en dankbaar voor haar eigen gekweekte oogst, zodat ze voorbereid is op de komende winter. Jort: “Je doet je best om voedsel ‘voor morgen’ erheen te brengen, maar ook pootgoederen, voedsel voor het komende seizoen. Dat is eigenlijk de succes factor. Je helpt niet alleen voor hier en nu, maar zorgt ook voor impact op de lange termijn. En er wordt goed met de oogst omgegaan.”
Meer van betekenis willen zijn
Hij vervolgt: ”De nood blijft ongekend hoog. We zijn inmiddels ruim tweehonderd oorlogsdagen verder en de oorlog in Oost-Europa gaat gewoon keihard door. We willen van betekenis blijven onder andere door kapotgeschoten huizen te vervangen voor ‘Tiny houses’. De eerste is half september geplaatst en we onderzoeken of we dat op grotere schaal kunnen toepassen. Via een ander Worldpartners-project in buurland Moldavië kunnen we drie complete panelenhuizen per week maken. Onze missie is om op te komen voor de noodlijdende medemens. Het motiveert ons om door te gaan en van betekenis te kunnen blijven zijn voor onze medemens in nood. Want dat geeft pas echte voldoening!”
Bureau Jairo
Worldpartners
16-09-2022
Hulpverlening
https://www.worldpartners.org