Want ik weet Wie ik geloofd heb

Column – Soms weet ik niet meer wat ik wel en wat ik niet moet geloven. Gaat het om feiten of om bijvoorbeeld complottheorieën? Die onzekerheid heeft een uitwerking op mij.

Onze niet te vertrouwen overheid
Kort geleden had ik een gesprekje met een monteur. Hij trok behoorlijk van leer tegen onze overheid. Die was volgens hem niet te vertrouwen. Die was niet meer voor de burger. Onze overheid zou volgens hem alleen maar uit zijn op het houden en vergroten van haar macht. Niets meer en niets minder. En zo ging hij nog even door. En, zei hij, ik heb me hierover behoorlijk ingelezen. En passant verwees hij naar enkele partijen in de Tweede Kamer en individuele Kamerleden, die het volgens hem wel goed doen. Die kwamen tenminste met voorstellen waar de burger wat aan heeft. Elk van die voorstellen werd echter vervolgens door de zittende macht van tafel geveegd. Dat leverde volgens hem het bewijs dat onze overheid niet deugt. Overigens beriep hij er zich ook op christen te zijn. Opmerkelijk was voor mij dat hij bij de ‘betrouwbare’ partijen geen christelijke fracties noemde.

Afwijkende visie
Deze visie op de overheid wijkt nogal af van de mijne. Ik ga je niet vermoeien met het aanhoren van mijn visie. Ik volsta met de constatering dat mijn vise nogal anders is dan hiervoor door de monteur is verwoord. Na zo’n gesprekje merk ik dat ik me daar onbehaaglijk bij voel. Het brengt bij mij in zekere zin ook een vorm van onzekerheid met zich mee. Wie heeft er gelijk? Ik heb er kennelijk moeite mee te onderscheiden wat waar(heid) en onwaar(heid) is. De woorden van deze monteur komen mij niet onbekend voor. Ik hoor en lees ze vaker. Ook van mensen die zeggen christen te zijn. Wat moet ik hiermee? Wat moet ik met mijn onrust en onzekerheid?

Wie geloof ik?
Terwijl ik hier wat over zat na te denken kwamen de woorden uit 1 Timotheüs 1: 12 voor mijn aandacht: “Ik weet Wie ik geloofd heb”. Dat vers geeft geen antwoord op de vraag wie van ons gelijk heeft; de monteur of ik. Toen ik het vers met een wat andere klemtoon ging lezen ontstond er toch een vorm van rust bij mij. Het gaat er vooral om ‘Wie’ ik geloof.

Geloof in Hem en de woorden die Hij gesproken heeft brengen de rust die ik nodig heb.

Willem van Leiden


Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina’s, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies