Geld, geluk en liefde

Een dominee kwam op bezoek bij een vrouw in het ziekenhuis. ‘Wat hebt u?’, vroeg de predikant. ‘Twaalfhonderd euro’, zei de zieke vrouw. ‘Nee, ik bedoel, waarvoor ligt u hier’. ‘Voor tweeduizend euro’, zei de vrouw. ‘U begrijpt mij niet’, antwoordde de dominee, ‘wat mankeert u’ ‘Achthonderd euro dominee, dat scheelt eraan.’

Ergens heb ik gelezen: Onze jeugd denkt dat alles om geld draait, wanneer ze ouder zijn geworden, dan weten zij dat alles om geld draait. Geld maakt niet gelukkig, zeggen we dan maar snel. Maar met een beetje geluk kun je veel geld verdienen – grappen we er achteraan. We hoeven er niet in te zwemmen, maar pootje baden is toch wel heel plezierig. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met grappen en gezegden waarin geld een rol speelt.

Sommige mensen praten en schrijven graag over geld. Verhoudingsgewijs hebben wij in het westelijk werelddeel ook wel erg veel van dat spul. Wij behoren tot de rijkste landen ter wereld. Om ons geweten te sussen roepen we dat armoede geen schande is. Armoede op zich is dan wel geen schande, maar wel heel lastig. Helaas pakken wij eerder onze zakdoek bij het zien van schrijnende armoede dan onze portemonnee. Hoe voller de schatkist, hoe leger het hart. Sommige mensen – die niemand willen helpen – roepen dat ze toch niet iedereen kunnen helpen? Bovendien blijft er erg veel aan de strijkstok hangen – redeneren zij. Trekken we toch onze portemonnee dan wordt deze weldaad vaak eerder gedaan om ons geweten wat te sussen, dan om anderen voort te helpen, vermoed ik. Waarom ik dat denk? Niets menselijks is mij vreemd. Waar zou het in het leven nu eigenlijk werkelijk om moeten gaan?

Liefde! De Bijbel is daar duidelijk over. Ik heb het nu niet over verliefdheid of andersoortige onderbuikgevoelens. Ik heb het over een actieve vorm van liefhebben. Liefhebben zoals Jezus dat deed. Hij veroordeelde de mensen niet, was niet afgunstig en opgeblazen, zocht niet zichzelf, maar was gericht op God en op het welzijn van de mensen. Van daaruit kwam alles wat Hij deed en naliet. Jezus is de mens, zoals God de mensen heeft bedoeld.

Is dat geld dan de wortel van al het kwaad? Nee! De geldzucht nekt ons – waar de minderbedeelden het slachtoffer van zijn geworden. Het is niet verkeerd om geld te hebben. Ons probleem is dat het geld ons heeft. Kom je aan mijn portemonnee, dan kom je aan mij.

Ik doe een voorstel: Als de liefde van Jezus, nu eens de plaats gaat innemen, die het geld nu bij ons heeft…

18-06-2009
133

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies