Plannen voor wikipedia voor christenen

Christipedia.nl is een bijbelgetrouwe internet-encyclopedie (in wording) voor christenen, met nadruk op onderwerpen die voor hen interessant zijn of hen aangaan. De informatie groeit door vrijwillige bijdragen van gelovigen die de Bijbel hoog houden. Deze vrijwilligers voegen een artikel toe of vullen een bestaand artikel aan, plaatsen een afbeelding, verwijzen naar een filmpje, verbeteren de tekst enz. Het aantal en de kwaliteit van de artikelen zal daardoor een opgaande lijn vertonen. Wisselwerking en samenwerking!

Voor de schrijvers is de Bijbel het onfeilbare woord van God, dat betrouwbaar en gezaghebbend spreekt over God en mensen, de zichtbare en de onzichtbare wereld, verleden, heden en toekomst. De Heilige Schrift werpt licht op tal van onderwerpen, verrijkt onze kennis en is een lamp op ons levenspad.

De manier waarop mensen informatie opzoeken is veranderd. Internet wordt steeds meer de eerste bron waaruit geput wordt, in plaats van de bibliotheek buitenshuis of de boekenkast thuis. Veel christenen zijn individueel bezig om informatie op internet te plaatsen. Vaak is echter niet duidelijk wie achter een site zit en wat men gelooft. En niet alle aangeboden informatie is bijbels verantwoord te noemen. Meestal kan wel op de aangeboden informatie worden gereageerd, maar kan die niet door anderen worden aangepast of aangevuld.

De ontwikkeling van zogenoemde sociale software biedt christenen nieuwe mogelijkheden voor samenschrijven via internet. Christipedia maakt gebruik van deze techiek. De Nederlandse Minister Plasterk van onderwijs riep in 2008 docenten om met die techniek samen lesmateriaal te ontwikkelen. Hij ziet de kansen die de techniek biedt, wij zien ze ook.

De techniek van Christipedia wordt al langer gebruikt. Een bekend voorbeeld is de site Wikipedia.nl, waar vele vrijwilligers aan werken. De site behoort tot de populairste sites van Nederland. Er staat enorm veel informatie op. Iedereen kan bijdragen. Christipedia is geen vervanging of concurrent van Wikipedia, maar verschilt hiermee op punten als:

– de zienswijze: een bijbelgetrouw, orthodox-christelijk perspectief

– de beperking: voornamelijk onderwerpen die voor christenen interessant zijn

– de nadruk: voor christenen interessante aspecten krijgen nadruk, bijv. de toestand van de kerk in een land

– het uitbreiding: extra informatie, bijv. profetische bijbelpassages aangaande Iran

– de verdieping: sommige (vooral geestelijke) aspecten worden dieper behandeld,

Woorden als Jezus Christus is de weg, de waarheid en het leven of Jezus Christus is uit de doden opgestaan zijn als feitelijke uitspraken op Wikipedia geen lang bestaan beschoren, ook niet in het verband van een artikel over Jezus. Zo’n uitspraak zal worden weggehaald of gewijzigd in bijvoorbeeld In het Johannesevangelie noemt Jezus Zichzelf de weg, de waarheid en het leven of Volgens orthodoxe christenen is Jezus de weg, de waarheid en het leven. Dit is begrijpelijk gezien de grote levenbeschouwelijke verschillen tussen de vrijwilligers die meeschrijven aan Wikipedia en het ‘neutraliteitsstandpunt’ van de encyclopedie. Op Christipedia daarentegen zijn heilsfeiten geen meningen, maar … feiten.

Christipedia biedt de mogelijkheid om binnen een bijbelgetrouwe context samen te schrijven, God te eren en Zijn gemeente te dienen. Wikipedia is een nuttig, sociaal en coöperatief kennisproject, Christipedia is dit in een christelijke context, zoals de Friese wikipedia dat is in een Friese context (Fryske Wikipedy, gestart in 2002).

23-07-2009
Onderwijs
https://www.christipedia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies