Vermoedelijke datum vertrek

Column – Met de woorden ‘vermoedelijke datum vertrekgeef je aan dat een vertrek aanstaande is, maar dat je de exacte datum nog niet weet. Gaandeweg komt er steeds meer duidelijkheid. En dat heeft ook iets te maken met ons leven.

In mijn jonge jaren heb ik mijn militaire dienstplicht bij een onderdeel van de Koninklijke Marine vervuld. Daar hoorde op enig moment ook de uitzending naar Curaçao bij. Ik wist de datum waarop ik naar Curaçao zou vertrekken: 26 mei 1966. Ik wist dat ik daar ongeveer een jaar zou blijven. Maar over de datum van terugkeer naar Nederland was niets bekend. Na ongeveer een jaar kwam er op de dagorder (een soort mededelingenblad) je naam en rang te staan met daarachter de vermelding van je vermoedelijke datum vertrek. Dat gaf wat houvast. Maar de toevoeging ‘vermoedelijke’ was niet zonder inhoud. Mijn datum van vertrek is tweemaal uitgesteld. Maar uiteindelijk was het 26 juni 1967. De datum waarop ik met het bevoorradingschip Poolster van de Marine weer terugvoer naar Nederland.

Terug naar huis

Naar mate de datum dichterbij kwam ging het vertrek van Curaçao naar huis ook steeds meer voor mij leven. Ik ging terug naar de mensen waar ik van hield, zoals mijn ouders. Maar ook naar mijn vriendin, die nu al meer dan 50 jaar mijn vrouw is. Ook zij zagen uit naar mijn thuiskomst. Meer dan een jaar weg van huis doet wat met een mens. Het onderling contact verliep uitsluitend via brieven. Door de brieven te lezen bleven van elkaars wel en wee op de hoogte.

Geestelijke les

In deze persoonlijke ervaring zie ik een geestelijke les. Als gelovigen weten we dat er een moment komt dat wij ‘naar Huis’ gaan. De exacte datum is niet bekend. Gelet op mijn leeftijd is mijn vermoedelijke datum van vertrek op relatief korte termijn te verwachten. Gelet op wat er zoal in de wereld gebeurt geloof ik dat de vermoedelijke datum van vertrek voor alle gelovigen aanstaande is, te weten dat dag waarop de Heere Jezus terugkomt.

Gods brief lezen

Om meer over ons aanstaande vertrek te weten moeten we ‘een brief’ lezen. Een brief die al vele honderden jaren oud is, maar nog niets aan actualiteit en waarheid heeft verloren. Daarin kunnen we lezen wat Vader van ons verwacht, kunnen we leren van Zijn onderwijs voor ons en weten we in hoofdlijnen wat ons te wachten staat na ons vertrek.

Weerzien

Nog even terug naar de datum 26 juni 1967. Ik kan nog het beeld oproepen van mijn ouders en mijn vriendin op een balustrade op de kade in Rotterdam. Het moment waarop we elkaar na ruim een jaar weer in de armen vielen. Een ontmoeting om nooit te vergeten!

“Wat een dag, wat een dag als ik Hem ontmoeten mag!”

Hoe denk jij dat deze ontmoeting  zal verlopen?

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies