Geen getuigen

Column – Mag ik de opstanding van de Heere Jezus het grootste heilsfeit noemen? Vermoedelijk wel. En juist daarvan zijn geen getuigen. Niemand was aanwezig bij de opstanding van de Heere Jezus uit het graf. Geen discipel, geen Romeinse soldaat. Niemand.

Interview
Ik kom tot het schrijven van deze column door het lezen van een interview met bisschop Smeets. U kunt het lezen in het programmablad Visie van de Evangelische Omroep voor 1 t/m 14 april.  Beslist lezenwaardig. Op een gegeven moment gaat het over Paaspreken. Daarvan zegt de bisschop (ik citeer): “Wie heeft Pasen meegemaakt? Zoek in de verrijzenisverhalen wat je wilt, je zult nergens iemand vinden die zag dat Jezus opstond uit de dood. Dat was voor mezelf een eyeopener; niemand heeft het belangrijkste moment van ons geloof gezien.”

Er zijn wel getuigen
Best opmerkelijk dat er geen getuigen zijn van de opstanding. Maar wacht even! Er is één Getuige en dat is de Persoon die zelf is opgestaan uit het graf en die heeft zich daarna vertoond aan vele honderden personen. De volgende opsomming ontleen ik aan 1 Korinthe 15. Hij is verschenen:

  • aan Kefas;
  • aan de twaalf discipelen;
  • aan meer dan vijfhonderd broeders tegelijk, van wie de meesten op het moment dat de apostel Paulus deze brief schreef nog in leven waren;
  • aan Jacobus;
  • aan alle apostelen;
  • aan Paulus.

Denkbeeldig gesprek
Nu laat ik mijn fantasie even de vrije loop. In gedachten ga ik op zoek naar een van de meer dan vijfhonderd broeders die aanwezig waren bij de verschijning van de Heere Jezus. Ik lees de woorden van Paulus een beetje als “Als je nog een getuige wilt spreken, dan kan dat. Maar schiet wel een beetje op. De groep is al wat kleiner geworden omdat enkele oudere broeders inmiddels zijn ontslapen.”

Ik ga op weg en ik vind een broeder die daarbij aanwezig is geweest. Laat ik hem Jochanan noemen. Hieronder vindt je de samenvatting van ons denkbeeldig gesprek.

Ik: “Goedemorgen broeder Jochanan. Van de apostel Paulus heb ik gehoord dat u aanwezig was bij een verschijning van de Heere Jezus. Klopt dat?”

Jochanan: “Dat klopt. Ik was daarbij. We hadden met meer dan 500 broeders een mannenconferentie. En tijdens de inleiding stond op het podium ineens de Heere Jezus. Er viel een grote stilte. Is dat werkelijk de Heere Jezus? Maar de Heere toonde ons de littekens in zijn handen en zij die vooraan stonden zagen ook de littekens in zijn voeten. Maar wat ons vooral overtuigde was dat hij voor 100% op Jezus leek, zoals we Hem altijd hebben gekend. Zijn verschijning, Zijn speken, Zijn wijze van doen. Precies zoals we Hem gekend hebben.”

Ik: “Ik wil u graag geloven. U zegt dat u Hem met uw eigen ogen heeft gezien en u mag uzelf dus een getuige noemen. U hebt het niet van horen zeggen. Maar één getuige is geen getuige. Kunt u mij nog wat meer namen en adressen geven van broeders die deze verschijning hebben meegemaakt?” Even later had ik een hele lijst met namen en adressen van broeders-getuigen. Ik ben ze allemaal gaan bezoeken en ze vertelden allemaal hetzelfde verhaal. Aan de verschijning van de opgestane Heere Jezus aan deze grote groep broeders hoef ik dus niet te twijfelen. De opstanding is een feit!!

Nog meer uit 1 Korinthe 15
Gelukkig maar, want in hetzelfde hoofdstuk lees ik: ”En als Christus niet is opgewekt, is uw geloof zinloos; u bent dan nog in uw zonden. Dan zijn ook zij die in Christus ontslapen zijn, verloren. Als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben, zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen. Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn.”

De Heer is waarlijk opgestaan!!!!

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies