Column – Aäron en zijn zonen brengen hun eerste offers volgens de voorschriften die God aan Mozes gaf. Er worden zondoffers, brand- en vredeoffers gebracht. Als alles op het altaar ligt, ontvangt het volk de priesterzegen …
Je ziet het bijna gebeuren. Aäron, die in zijn hogepriesterlijke kleren samen met Mozes de Tabernakel ingaat. Heel Israël kijkt toe. Als ze weer naar buiten komen, zegenen ze het volk opnieuw. En dan verschijnt het vuur. Alles wat op het altaar ligt wordt verteerd. Iedereen ziet het, juicht en knielt in aanbidding neer.
Maar dan slaat de euforie in één keer om. Nadab en Abihoe, de twee oudste zonen van Aäron nemen ook hun eigen vuur mee. Zo denken ze God reukwerk aan te kunnen bieden. Maar het is niet wat Hij heeft geboden. Dezelfde vlam, waarover ze hadden gejuicht, verteert hen allebei. Wat een drama.
Begrafenis van Lucy Dee
Zo verzamelden zich dinsdagmiddag honderden mensen voor de begrafenis van Lucy (Leah) Dee in Kfar Etzion, slechts twee dagen nadat Dee’s dochters waren begraven. Lucy’s echtgenoot, rabbijn Leo Dee, sprak: ‘We hebben samen de wereld rondgereisd, samen alija gemaakt, samen een nieuw leven opgebouwd in het beloofde land. Jij kon je niet voorstellen ergens anders te leven, en ook ik niet. Zelfs nu, vooral nu, niet.’
Lucy en hun dochters Maia en Rina werden vorige vrijdag in de Jordaanvallei doodgeschoten. Lucy raakte zwaargewond. Na pogingen om haar leven te redden bezweek ze afgelopen maandag aan haar verwondingen. Hun dochter Keren zei: ‘Ik ben verlamd door alle pijn. Nu ook mijn moeder verliezen is mijn leven verliezen. Ik wil niet verder. Iedereen zal verder gaan en alleen wij zullen achterblijven met dit gat dat niet gevuld kan worden.’ Toch werd Lucy’s dood ten goede gekeerd: vijf patiënten ontvingen levensreddende orgaantransplantaties met de vitale organen van Lucy.
Priesterlijke zegen
En ondanks de dodelijke terreuraanslagen, raketbeschietingen en dreigingen van terreur, dromden zondag duizenden Joden naar de Westelijke Muur voor de priesterlijke zegen. Deze zegen viel dit jaar samen met de Ramadan. De Israëlische politie stond daarom onder hoogspanning om de veiligheid voor iedereen te waarborgen. Een en ander had tot gevolg dat er minder aanwezigen waren dan gebruikelijk. De zegen wordt traditioneel met Pesach en Loofhutten gegeven, waarbij afstammelingen van de Cohanim (priesters) de menigte zegenen.
Al Quds Dag
In Iran kwam er op vrijdag een menigte op de been voor de zogenaamde ‘Al Quds (= Jeruzalem) Dag’. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 wordt die jaarlijkse demonstratie voor de Palestijnen aan het einde van de Ramadan gehouden. Parlementsvoorzitter Mohammad Qalibaf hield de demonstranten voor ‘dat Israël de wortel van alle problemen in de regio is’ en dat de Palestijnen de listen van Israël zullen dwarsbomen. Het was de eerste massademonstratie na de maandenlange protesten tegen de regering Raisi. ‘Dood aan Israël’, werd er gescandeerd. De oorlogsdreiging tussen Iran en Israël lijkt steeds concretere vormen aan te nemen. Toch is het ook bekend dat vele Iraniërs via social media juist dagelijks contact zoeken met Israëli’s, ondanks het strikte verbod vanuit hun overheid. Zij geloven niet in de haatcampagne van het Iraanse regime.
‘Onze God is een verterend vuur’ (Deuteronomium 4:24 en Hebreeën 12:29) is een uitspraak die ons ontzag inboezemt. Want volgelingen van de grote Priester moeten leren om Gods richtlijnen serieus te nemen. Toch hoeft niemand bang te worden. We hebben een schuilplaats…
Want deze Hogepriester kan met onze zwakheden meevoelen omdat Hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, maar dan zonder te zondigen. Laten we dus zonder schroom de troon van Gods genade naderen, waar we telkens als we hulp nodig hebben barmhartigheid en genade vinden. (Hebreeën 4:15-16)
Sybe de Vos
Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Sjemini’ (Achtste) en beslaat Leviticus 9:1-11:47. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 15 april 2023.
Illustratie: Sybe de Vos
Website: www.sjoeal.nl