Geteisterd

Column – Het was een pakkende uitspraak van de arts. “Veel mensen worden geteisterd door hun emotie.” Wij voerden ons gesprekje tegen de achtergrond van een ontwikkeling die hij zag:  mensen durven geen besluit(en) meer durven te nemen. Ze leven in zoveel onzekerheid, dat het nemen van een besluit door hen een brug te ver is. Over zijn uitspraak heb ik nog wat nagedacht.

Ik onderschrijf de stelling dat onze tijd voor gekenschetst door onzekerheden. Veel waaraan we onze zekerheid ontleenden is komen te vervallen. Vroeger kon je een baan hebben ‘voor het leven’. Dat is voor een groot deel vervangen door tijdelijke contracten. Een huwelijk werd gesloten ‘voor het leven’. Veel huwelijken stranden nu voortijdig. Ik heb de indruk dat het leven binnen een gemeenschap (gezin/familie/kerk) ook een vorm van zekerheid gaf. Die zekerheid is misschien onder druk komen te staan door het individualisme dat meer en meer zijn kop op steekt. En zo kan ik misschien nog wel even doorgaan.

Externe factoren

Is het je opgevallen dat de zekerheden die wij meenden te hebben veelal externe zekerheden zijn. Je vindt ze niet in jezelf, maar het zijn externe factoren. Als er vrijwel niets meer is waaraan je je zekerheid kunt ontlenen moet je wel terugvallen op jezelf. Je moet het alleen doen. Je staat er alleen voor. En de moeilijkheden, onzekerheid, angstige gevoelens kunnen (enorm) groot zijn. Je dreigt weggespoeld te worden. Te verdrinken in je nood. Je kunt je voelen als een schip dat gestrand is op de kust en waarop huizenhoge golven blijven beuken.

Bijbels voorbeeld

Wie een beetje bekend is met de inhoud van de bijbel proeft hier misschien wel een toespeling op een bekende gebeurtenis. De discipelen verkeerden in grote nood (een storm) en de Heere Jezus lag te slapen op het achterdek. Heel begrijpelijk dat je dan tot de uitroep komt “Heer, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?” En wat deed de Heer? Hij stond op en bestrafte zee en de storm ging liggen.

Oproep

Mijn medebroeder en -zuster. Ik vermoed dat iedereen op gezette tijden last heeft van de onzekerheden waarin we verkeren. Op tal van fronten. Ook ik ontkom daar niet aan. Laten we ons dan vasthouden aan Hem die gezegd heeft “Ik ben met je alle dagen.”

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies