Column – Israël krijgt een heel concrete opdracht mee. Als ze aankomen in Kanaän moet het land rust krijgen. Sjabbat. Zes jaar mag er gezaaid en geoogst worden, maar het zevende jaar is een jaar van rust. Wat ieder voor zich nodig heeft om van te leven kan van het land gehaald worden. Voedsel voor de eigenaren, dienaren, dagloners, vreemdelingen en zelfs voor de wilde dieren.
En als er dan zeven sabbatsjaren voorbij zijn, wordt het vijftigste jaar uitgeroepen als Jubeljaar. Op de Grote Verzoendag van dat jaar wordt er op de ramshoorn geblazen om een totale vrijheid af te kondigen. Iedereen mag dan terugkeren naar zijn oorspronkelijke bezit, mocht je dat onderweg zijn kwijtgeraakt. En heb je schulden, dan worden ze kwijtgescholden. Wie zichzelf moest verkopen wordt weer vrij. Ongekend!
De God van Israël is de schepper van hemel en aarde. Alles is van Hem. Hij geeft de aarde aan de mensen in bruikleen. En het land Israël is zijn model, zijn ‘proeftuin’.
Land mag nooit verkocht worden zonder recht van terugkoop, want het land behoort Mij toe en jullie zijn slechts vreemdelingen die bij Mij te gast zijn. In heel jullie land moet voor grond altijd het lossingsrecht blijven gelden (Leviticus 25:23-24). Mocht iemand verarmen of aan lager wal raken, dan blijft de mogelijkheid om het weer ‘los te kopen’. En lukt je dat niet, dan is er altijd het vijftigste jaar…
Op een dag proclameert Jezus in de synagoge van Nazareth uit de boekrol van Jesaja:
‘De Geest van de Heer rust op Mij, want Hij heeft Mij gezalfd.
Om aan armen het goede nieuws te brengen
heeft Hij Mij gezonden,
om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken
en aan blinden het herstel van hun zicht,
om onderdrukten hun vrijheid te geven,
om een genadejaar van de Heer uit te roepen’
(Lucas 4:18-19 / Jesaja 61:1-2).
Dat goede nieuws is vandaag de dag nog steeds actueel.
Islamitische Jihad
Zeker in het land Israël, waar weer talloze raketten vanuit Gaza op Israëlisch grondgebied werden afgevuurd. Het Israëlische leger had daarvoor drie leiders van de Islamitische Jihad vanuit de lucht weten uit te schakelen. Scholen in het zuiden van Israël bleven tenminste tot aan de sjabbat dicht. Iedereen werd aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Om de aanvallen het hoofd te bieden, voerde Israël diverse tegenacties uit. Hamas hield zich vooralsnog afzijdig van het opgelaaide geweld.
Mislukte lanceringen, doden en gewonden
Ondertussen werden afgelopen woensdag wel vier inwoners van Gaza gedood vanwege mislukte raketlanceringen. Volgens het Israëlische leger mislukte op die dag het afvuren van 108 van de 500 projectielen. In een van de gevallen landde een raket in Beit Hanoun, in het noordwesten van Gaza, waarbij de 16-jarige Rami Shadi Hamdan en de 51-jarige Ahmed Muhammad al-Shabaki gedood werden. Bij andere mislukte lanceringen kwamen de 10-jarige Lin Belal Abd al-Salam Loh en de 16-jarige Vizen Juda Aliyan om. Toch raakte een raket donderdagmiddag een appartement in de Israëlische stad Rehovot in centraal Israël. Met dodelijke afloop voor de 70-jarige bewoner. Zeven anderen raakten gewond en vele anderen verkeerden in toestand van shock. En na een relatief rustige nacht werden Israëlische burgers op vrijdagmorgen opnieuw bestookt. Nu waren de sirenes te horen in Bet Shemesh en delen van Judea en Samaria. En er waren ook raketten gericht op Jeruzalem.
Vlaggenmars
Egypte probeert opnieuw te bemiddelen in een staakt-het-vuren. Maar in plaats van te verwijzen naar de aanstichters van terreur, wordt vooral de aanstaande vlaggenmars van Israëlische nationalisten als een bedreiging gezien. Deze jaarlijkse optocht loopt volgens planning onder andere ook dwars door de moslimwijk van de Oude Stad Jeruzalem. Gevreesd wordt dat de spanningen zo hoog oplaaien dat het conflict uitdraait op een totale oorlog. Gezien de opstelling van de huidige regering is het niet zo waarschijnlijk dat die route wordt omgeleid.
Nog steeds gaat het om het land dat van de Eeuwige zelf is. En Israëls roeping blijft: vrijheid proclameren, licht voor de volken zijn. Eén ding is zeker: de banier van de Messias van Israël zal er staan. Dan hoeft er niet meer om getwist worden van wie het land is. Dan is er echte vrijheid, voor iedereen. En die is nu al beschikbaar voor wie tot Hem komt…
Op die dag zal de telg van Isaï
als een vaandel voor alle volken staan.
Dan zullen de volken hem zoeken
en zijn woonplaats zal schitterend zijn
(Jesaja 11:10).
Sybe de Vos
Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘BeharBechoekotaj’ (Op de Berg/In Mijn bepalingen) en beslaat Leviticus 25:1-27:34. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 13 mei 2023. Meer informatie: www.sjoeal.nl