God van wonderen

God of wonders beyond our galaxy

You are holy, holy

The universe declares You majesty

You are holy, holy

Lord of heaven and earth

(uit het lied: GOD OF WONDERS)

Kind van God.

Door Jezus’ offer aan het kruis en de vergeving die daardoor kwam mogen wij kinderen van God zijn. Besef je wat dat betekend? Besef je Wie God is? Onze hemelse Vader is de Schepper van de hemel en de aarde. De meest Machtige die er was voordat er ook maar iets anders bestond. Hij heeft alles gemaakt door Zijn woord. Onze God is oppermachtig. Zijn kracht gaat voorbij al ons voorstellingsvermogen. Als God iets wil laten gebeuren dan is één woord genoeg om uit niets iets te maken. God zei: ‘Laat er licht zijn en de zon was er – vanuit het niets!! ’ Laat dat eens even tot je doordringen… Wow… Deze God noemt jou zijn Kind en jij mag Hem Vader noemen. Jouw Vader is de almachtige God die wonderen kan doen (en ook vaak doet!) Geeft dat niet hoop, geloof en uitzicht in elke situatie in je leven? Ik dacht het wel!

Veilig en onveilig gebied in de ‘wonderen-wereld’

Wonderen. Bovennatuurlijke verschijnselen. Ze hebben een enorme aantrekkingskracht op ons. In de de bios draaien altijd wel films waarin wonderen en onverklaarbare zaken gebeuren, we vinden dat spannend. Ik kwam laatst in een kiosk op het station waar een heel rek vol met allerlei tijdschriften over bovennatuurlijke zaken stond. Tovenarij, hekserij, magie, waarzeggerij; het trekt. Veel mensen zijn enorm geinteresseerd en houden zich bezig met van alles uit de bovennatuurlijke wereld. Daar gaat dit artikel niet over. God heeft ons duidelijk verboden om bezig te zijn met dit deel van de geestelijke wereld. Het is namelijk gevaarlijk om bezig te zijn met bovennatuurlijke ‘wonderlijke’ dingen waar onze God, Jezus en de Heilige Geest niet de centrale rollen hebben. Ik ken mensen die nog jarenlang de angstige gevolgen hebben ondervonden van bovennatuurlijke ‘avonturen’ zonder de God van de bijbel als bron en doel! Afblijven dus!

Toch kunnen en mogen wij als christenen ‘wonderlijke en bovennatuurlijke’ dingen meemaken. Onze God is bovennatuurijk, dus het is niet meer dan logisch dat er in ons leven met Hem soms bijzondere dingen gebeuren. Het is fantastisch als God zijn kracht en Jezus zijn koningsschap op die manier bewijst! De gevolgen daarvan zijn positief en eren God. God doet vandaag, in onze tijd en ook in ons land nog steeds wonderen. Daarover wil ik het met jullie hebben.

Bovennatuurlijk

God is heeft alles geschapen. Mensen, de natuur, dieren, het heelal (!). Maar ook de natuurwetten zijn door God ingesteld. Hij heeft eb en vloed in ingesteld. Hij heeft bepaald dat de aarde in een jaar om de zon draait waardoor wij onze jaargetijden als zomer en winter hebben. God heeft de zwaartekracht op aarde ingesteld. Maar ook het effect van vuur, dat iets dus verband en as wordt, is door God vastgesteld. Of dat mensen en dieren een stervelijk leven hebben en dus doodgaan. Dat zijn allemaal wetten van de natuur; Als je het ene doet, dan gebeurt ALTIJD het andere. Als je een iets uit je handen laat glippen tijdens de afwas, valt het ALTIJD naar beneden (bij mij tenminste). Dat komt door de natuurwet van zwaartekracht.

Omdat God de natuurwetten heeft bedacht en ingesteld, kan hij ten alle tijden beslissen om een natuurwet even ‘uit te zetten’. Denk maar aan Jezus die over het water liep (Matteus 14), drie vrienden die in een brandende oven werden geworpen waarbij zelfs geen haartje verschroeid werd (Daniel 4), Jozua bad tot God en de zon stond stil! (Jozua 10). Zo zijn er nog veel en veel meer voorbeelden in de bijbel te noemen van God die beslist om Zijn natuurwetten even te ‘veranderen’.

God doet wonderen in zijn schepselen: Simson was ‘bovennatuurlijk’sterk. Lazarus kreeg opnieuw het leven nadat hij overleden was. Salomo was bovennatuurlijk wijs. Filippus werd door de Geest van God weggenomen en ergens anders op aarde neergezet om het evangelie te verkondigen.

Kortom, God is een God die alles kan doen wat Hij wenst en wanneer hij ervoor kiest. Hij doet wonderen. Maar waarom dan? Wat is de reden dat God wonderen doet? Is het zijn hobby? Verveelt God zich?

God deed en doet wonderen om ons te laten zien dat Hij God is (Johannes 12:28-30)

God weet zelf heus wel dat Hij almachtig is. Hij wordt al aanbeden sinds Hij de hemel en aarde maakte. Al voor dat de aarde bestond was Hij God zegt Mozes. Hij hoeft zich tegenover de engelen en de duivel ook niet te bewijzen. Die weten ook al dat Hij de enige almachtige God is. In de bijbel staan heel veel wonderen vermeld: in alle gevallen hebben die wonderen dit gevolg: God krijgt de eer die hij verdient van mensen! God wordt geprezen als enig God die bestaat! Er ontstaat geloof in Hem. Hij laat iets van zichzelf zien.

Jezus deed op aarde (en nog steeds) wonderen vanuit diepe liefde voor mensen met lichamelijke en/of geestelijke lasten. Hij liet hiermee zien hoe God is. En hij liet zien hoe het koninkrijk van God zou zijn. Geen ziekte en pijn. De wonderen van Jezus zijn tekenen voor een wereld zonder hoop.

Wonderen zijn tekenen van het Koninkrijk van God

In Marcus 16:20 staat dat de leerlingen van Jezus erop uitgestuurd werden om iedereen het nieuws te vertellen dat er vergeving van zonden mogelijk is door het offer van Jezus. Ze maakten overal het nieuws bekend dat God naar de mensen op aarde omziet en dat een relatie met Hem echt mogelijk is door Jezus. Het grootste wonder: we kunnen kinderen van God worden.

En wat deed God? Dit staat er: “De Heer werkte met hen mee en bevestigde de boodschap door de wondertekenen die hun woorden begeleidden.”

Wonderen bewijzen dat het koninkrijk van Jezus bestaat!

Wonderen doen is dus niet Gods doel. Mensen redden, liefhebben en voor eeuwig bij Hem terugbrengen wel! In Lukas 10:20 zegt Jezus dat we ons niet op de eerste plaats op de wonderen moeten richten en daarover uit ons dak gaan. We mogen uit ons dak gaan over iets anders. Dat onze namen in de hemel geregistreerd staan. Daarvoor kwam Jezus. Daarvoor stierf Hij. Jezus lag drie dagen in het graf. Op op de derde dag stond hij door de kracht van God op uit de dood. Dit wonder is het meest krachtige bewijs dat Jezus echt de zoon van God is. En de wonderen die christenen door de kracht van de Heilige Geest ‘doen’ zijn een bewijs dat de boodschap van Jezus waar is. Jezus staat centraal, niet het wonder.

Verhalen van Gods wonderen vandaag!

En vandaag de dag blijft God bewijzen dat Jezus leeft. Vorig jaar kreeg ik een mailtje over twee jongens die met Operatie Mobilisatie (waar ik werk) in Kazachstan werkten. Daar vertelden zij in kleine dorpjes het nieuws van Jezus. Op een dag stond een oude man mee te luisteren. Hij geloofde de boodschap van deze jongens en hij wilde zijn leven aan Jezus geven. Toen ze met elkaar aan het bidden waren, zag een van de jongens dat de man erg last van zijn been had. Het was helemaal ziek. Hij vroeg aan de man. “Zullen we hier ook voor bidden?” Zo gezegd, zo gedaan… Er gebeurde niet direct iets zichtbaars, maar de man was zowiezo blij dat hij christen was geworden.

De volgende dag kwamen de jongens terug in hetzelfde dorp. Daar kwam een hele stoet hen tegemoet. De oude man voorop. Wat bleek? God had het been van de man totaal genezen. En nu wilde iedereen over Jezus horen! Geweldig toch! Het lijkt wel een verhaal uit het bijbelboek handelingen.

Een thermoskan die niet leeg raakt…

Een Nederlands meisje was in Engeland met OM. Haar team ging op een koude zaterdagavond de straat op om daklozen een broodje en iets warms te drinken te geven.

Ze schreef: “Die avond hadden we maar 1 thermoskan met warm water bij ons, de mensen kunnen kiezen wat ze willen (koffie, thee, chocolademelk). Rond 23:00 uur hadden we zo’n 6 mensen te eten gegeven en het water was bijna op. We besloten richting huis te gaan.

Maar op het laatste moment kwamen we nog iemand tegen die wat wilde drinken. Hij vroeg of we mee wilden lopen, want zijn vrienden wilden ook wel wat drinken. Opeens waren daar nog eens 4 mensen, koud en zittend in een hoekje. Een van onze teamleden keek in de thermoskan en zag dat er maar 1 kopje met water over was. We boden onze excuses aan en zouden dan toch dat ene kopje inschenken. Maar tot onze verbazing bleef het water komen! Uiteindelijk had iedereen iets warms te drinken en 1 persoon zelfs twee kopjes. Nou ik kon mijn ogen niet geloven. Ik moest gelijk denken aan het verhaal in de bijbel van de 5 broden en 2 vissen. Later hoorde ik dat mijn teamgenoot (die in de kan gekeken had) had gebeden naar aanleiding van datzelfde verhaal. God heeft dat gebed verhoord! Ik viel die avond met een ‘big smile’ in slaap.”

Wil jij ook wel een wonder meemaken?

Geef je leven dan totaal aan God. Geloof in Jezus en nodig de Heilige Geest uit om in je te regeren en jouw dagelijks leven te leiden. Je zal mensen op je pad krijgen die je mag zegenen. Misschien door voor ze te bidden, met ze te praten. Wees maar ‘gewoon’ een echte volgeling van Jezus op school, op je werk en thuis. Als jij gehoorzaam bent aan Gods Geest in jou, zul je merken dat Hij niet veranderd is. Hij doet nog steeds wonderen om Zijn Liefde te bewijzen aan jou en anderen. Vertrouw Hem maar en je zal in je leven wonderlijke situaties meemaken die je duidelijk maken dat God goed is! Wat een wonder dat hij jou en mij wil gebruiken!

Bij OM-Nederland kan je een boekje bestellen “de Meester aan zet”. Hierin staan 40 bijzondere verhalen over wonderen die God de afgelopen jaren heeft gedaan.

Kijk hiervoor maar op de site: www.nl.om.org

14-02-2010
136
https://www.martinbrand.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies