Wij hebben gewonnen

Na een overwinning van het Nederlandse elftal tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd hoorde je de mensen roepen: ‘Wij hebben gewonnen’! De mensen die dit roepen, hebben zelf niets aan de overwinning bijgedragen, maar zij voelen zich één met het overwinnende elftal. Zij zien de overwinning van het elftal als hun eigen overwinning.

Na de slag bij Waterloo, waar het Franse leger, onder leiding van Napoleon, verslagen werd door o.a. het Engelse leger, onder leiding van de hertog van Wellington, liet een Fransman zich naturaliseren tot Engelsman. Toen het nodige geld hiervoor betaald was en de plechtige handeling voorbij was, vroeg een vriend hem: ‘Wat is er nu eigenlijk voor jou veranderd’? ‘Heel veel’ antwoordde hij, ‘Wat voor mij eerst een nederlaag was, als Fransman, is nu voor mij een overwinning, als Engelsman’. Dit kunnen we op onszelf toepassen. Wij hoorden voor onze bekering bij het rijk van satan, die overwonnen is door de Here Jezus aan het kruis van Golgotha. Na onze bekering horen we bij een ander rijk, namelijk bij het koninkrijk van de Heer Jezus, de grote Overwinnaar over dood en graf.

Napoleon heeft eens gezegd: ‘Veldslagen worden gewonnen niet door mannen, maar door een man’. Met die man bedoelde hij zichzelf. Onder zijn bezielende leiding heeft het Franse leger veel overwinningen behaald. Hij had gelijk, in meer dan één opzichten. Overwinningen worden niet behaald door ons, als christenen, maar uiteindelijk door één Man, namelijk door Christus. Wat een overwinning heeft de Heer Jezus behaald door zijn lijden, sterven en opstanding. Hij is de grote Overwinnaar over satan, dood en graf. Voor gelovigen geldt dat de overwinning van de Heer Jezus ook onze overwinning is. En elke overwinning die wij behalen, is te danken aan de overwinning die Hij heeft behaald. Wij hebben, zolang wij hier op aarde zijn, een strijd te voeren. Voor die strijd hebben wij een wapenrusting nodig (Efeze 6:10-17). De strijd is vaak moeilijk, toch mogen we weten, dat we uiteindelijk overwinnaars zijn, omdat Christus de grote Overwinnaar is. Hij ‘geeft ons de overwinning door onze Heer Jezus Christus’ (1 Kor.15:57) en ‘in Hem zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad’ (Rom.8:38).

14-02-2010
132

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies