Stieneke van der Graaf over het debat gaswinning in Groningen

Het is mogelijk dat in het najaar een definitief einde komt aan de gaswinning in Groningen. Dat zei Rutte tijdens het debat over Groningen. De premier kreeg het zwaar te verduren. Hoe groot is de kans dat de gaswinning daadwerkelijk stopt? Family7 sprak hierover met Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Gaswinning Groningen

De gaswinning uit het Groningenveld leidt tot aardbevingen, die het gebied onveilig maken. De bevingen hebben onder meer schade aan gebouwen en minder welzijn van bewoners tot gevolg. Om de regio veiliger te maken, bouwt het kabinet de gaswinning sinds 2018 zo snel mogelijk af.

In het gasjaar 2021/2022 was de maximale gaswinning 4,5 miljard Nm3. Vanaf oktober 2022 staat het Groningenveld op de waakvlam. Dat betekent dat in het gasjaar 2022-2023 een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen: 2,8 miljard Nm3. Het is alleen nog beschikbaar als de nood hoog is. Bijvoorbeeld bij een extreem koude winter of bij grote leveringsproblemen.

De oorlog in Oekraïne kan hier eventueel toe leiden, maar het Groningenveld wordt alleen gebruikt als allerlaatste optie. Bijvoorbeeld als de energielevering aan huishoudens of ziekenhuizen in gevaar komt. Doel is nog altijd om het Groningenveld in 2023 of uiterlijk 2024 in definitief te sluiten.

Stieneke van der Graaf

Stieneke van der Graaf is geboren in Zwartsluis op 7 oktober 1984 en woont in Groningen. Zij is in totaal 4 jaar actief in de Tweede Kamer.

Stieneke: ‘Politiek kreeg ik van huis uit mee. Zo hielp ik als kind mijn ouders al mee met campagnevoeren. In mijn studententijd ben ik politiek actief geworden. Ik ging me inzetten voor de ChristenUnie en in 2007 werd ik het jongste lid van de Provinciale Staten van Groningen.

Ik heb een duidelijke drijfveer in de politiek: recht doen waar onrecht plaatsvindt. Dichtbij, zoals in de provincie Groningen, waar veel mensen onrecht ervaren door de gaswinning. Maar ook elders in de wereld. De gesprekken die ik in een vluchtelingenkamp in Jordanië had met Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld, maakten diepe indruk op mij.

Gerechtigheid, duurzaamheid en internationale samenwerking vormen een rode draad in mijn politieke werk. De ervaring die ik eerder heb opgedaan, komt daarbij goed van pas. Zo werkte ik als jurist bij een bedrijf dat gericht was op financiering van kleine bedrijven in ontwikkelingslanden en liep ik stage bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève.

Ik spreek het liefst met mensen op de plek waar ze wonen, werken, naar school gaan of zorg krijgen. Zo wil ik signalen uit de verschillende regio’s in het land delen in Den Haag. Als Kamerlid ben je iedere dag bezig met werk dat het verschil kan maken in het leven van mensen. Ik kijk daarbij niet alleen naar de huidige generatie. Als moeder van twee jonge dochters ben ik me heel bewust van het feit dat de keuzes die we nu maken ook consequenties hebben voor de toekomst.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Meer informatie: www.family7.nl
Over Stieneke: www.christenunie.nl
Over gaswinning Groningen: www.rijksoverheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies