Refo500 is dinsdagmiddag op kasteel De Vanenburg in Putten van start gegaan met de lancering van de website en het bekendmaken van het programma voor de komende tijd.
Veel projectpartners, sponsoren, belangstellenden en vertegenwoordigers van protestantse en katholieke instellingen waren daarbij aanwezig.
Onder hen was mgr. dr. G.J.N. de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden. In een kort statement gaf hij aan dat hij de katholieke participatie aan Refo500 als een vrucht van de oecumenische beweging ziet. De voorzitter van Refo500, dr. E.A. de Boer, benadrukte het belang van de Reformatie voor het omgaan met religieuze diversiteit en het samenleven van religies.
Inmiddels hebben zich meer dan veertig instellingen aangesloten, waaronder commerciële bedrijven, universiteiten, hogescholen, mediapartners, culturele en kerkelijke instellingen. Onder hen ook een katholieke instelling en twee reformatiesteden, namelijk Dordrecht en Gouda.
Internationaal
Omdat de belangstelling uit het buitenland sterk toeneemt, gaat de organisatie op 4 maart a.s. in gesprek met een aantal Duitstalige instellingen over samenwerking binnen Refo500. De Melanchthon-Akademie te Bretten, partner in Refo500, zal hierin een leidende rol gaan spelen.
Vanmiddag voerde dr. Herman Selderhuis een Skype-gesprek mit Dr. Günter Frank, directeur van de Europäischen Melanchthon-Akademie, die het project als een bijzonder belangrijke en veelbelovende onderneming ziet, enerzijds vanwege de brede oecumenische betekenis voor de evangelische kerken en de Rooms-katholieke kerk in Duitsland en anderzijds vanwege de vele cultuurhistorische aspecten, die tot het ontstaan van de moderne tijd hebben geleid. In juni van dit jaar vindt een consultatie plaats in Noord-Amerika, waar de plannen van Refo500 inmiddels met groot enthousiasme zijn ontvangen.
Vernieuwing, verandering en relevantie
Refo500 benadert de Reformatie als een beweging van vernieuwing en verandering, die van belang is voor verleden, heden en toekomst en waarvan de betekenis en invloed op allerlei terreinen sinds 1517 onomstreden groot is. In haar programma zoekt Refo500 de verbinding tussen vroeger en nu, zodat duidelijk wordt dat de Reformatie relevant is voor vandaag. Daarbij staan negen thema’s centraal: onderwijs en wetenschap, belijden en strijden, geld en macht, leer en kerk, leven en sterven, kunst en cultuur, vrijheid en verkondiging, vernieuwing en vroomheid, Bijbel en taal.
Programma
Tot het programma van Refo500 behoren op dit moment:
• 10 juni 2010: Studiedag De Kerk telt, n.a.v. het recent verschenen Kaski-rapport.
• 30 oktober 2010: een officiële openingsbijeenkomst van Refo500 in de reformatiestad Gouda met sprekers, workshops, muziek etc.
• November en december 2010: een tentoonstelling over de reformator Philippus Melanchthon in Emden, die waarschijnlijk begin 2011 in Gouda te zien zal zijn.
• 10-12 november 2010: een wetenschappelijke conferentie over ‘Philippus Melanchthon und die reformierte Tradition’ in Emden.
• Een lesbrievenserie over de Reformatie voor verschillende soorten onderwijs.
• Diverse boekprojecten.
• 2011: een serie debatavonden naar aanleiding van 450 jaar Nederlandse Geloofsbelijdenis over de verhouding tussen christenen en islamieten, christenen en joden, christenen en nieuw-humanisten, christenen en ‘nieuwe’ religieuzen.
• Reisgidsen met informatie over steden van de Reformatie in Europa.
• April tot oktober 2013: een tentoonstelling op drie locaties in Duitsland en Nederland naar aanleiding van 450 jaar Heidelbergse Catechismus.
• Eveneens in 2013 een tentoonstelling naar aanleiding van 450 jaar Concilie van Trente in (in voorbereiding).
• Reizen en dagtochten naar steden in Nederland en Europa die een rol hebben gespeeld in de Reformatie.
Daarnaast is een groot aantal andere programma-onderdelen in voorbereiding, zoals jongerenactiviteiten, die zo mogelijk in samenwerking met een aantal kerkelijke jongerenorganisaties worden georganiseerd. De HGJB gaat hier waarschijnlijk een voortrekkersrol in vervullen.
Website Refo500.nl
De Nederlandstalige website van Refo500 is vandaag online gegaan. De Duitse en Engelse versie volgen in de komende weken. De website bevat onder andere een nieuwspagina, een historische tijdlijn met veel informatie over de Reformatie in de periode 1483 t/m 1648 en een actuele tijdlijn met de agenda van Refo500 van 2010 t/m 2017. Er wordt gewerkt aan Refo500 community, een interactief kennisplatform, waarop alle mogelijke kennis en informatie op het gebied van de Reformatie gedeeld kunnen worden.
16-02-2010
Onderwijs
https://www.refo500.nl