Natuurhistorisch Museum Tilburg: Ontdek de grootsheid van de schepping

De redactie van christelijknieuws bezocht het Natuurhistorisch Museum Tilburg en was onder de indruk van de veelzijdigheid en creativiteit van dit museum, én van de onvoorstelbare diversiteit en complexiteit van de schepping. Het museum is bijzonder smaakvol ingericht. Voor kinderen van verschillende leeftijden is er van alles te ontdekken en te doen. Volwassenen komen ogen te kort om alle vitrines en ruimtes te bekijken. Zo nu en dan zijn de opgezette dieren zo echt dat je even een stapje achteruit doet. Dit museum is een aanrader.

In de bijbel lezen we: ‘God heeft alles op zijn tijd mooi gemaakt. Ook heeft Hij de eeuw in ons hart gelegd, zonder dat de mens het werk dat God gedaan heeft, van het begin tot het eind kan doorgronden.’ (Spreuken 3:11) En in Romeinen 1:20 staat: ‘Want de dingen van Hem die onzichtbaar zijn, worden sinds de schepping van de wereld uit Zijn werken gekend en doorzien, namelijk én Zijn eeuwige kracht én Zijn Goddelijkheid…’

Onder de indruk

Tijdens ons bezoek aan het Museum raakte we opnieuw onder de indruk van het prachtige werk van de Schepper. Zoveel verschillende kleine en grote dieren, een veelheid aan vormen en kleuren, wat is de natuur toch schitterend. Wat heeft God dit prachtig gemaakt. Natuurmuseum Brabant biedt bijzondere tentoonstellingen, activiteiten en educatieve programma’s waarbij de beleving van de bezoeker voorop staat zowel on- als offline. De collectie en expertise zijn zodanig ingezet dat deze toegankelijk en bereikbaar is voor zoveel mogelijk mensen, zowel in het museum, digitaal als op locatie.

Liefde voor natuur

Om tentoonstellingen te kunnen maken zijn collecties en de daaraan verbonden kennis nodig. Daarom is de verzameling de ruggengraat van het museum. Nieuwe accenten in de doelstelling en werkwijze zijn er bij gekomen, de belangrijkste daarvan was en is: een gezond leefmilieu. In het museum is van alles te ontdekken en te zien.

Het museum richt zich op een breed publiek en heeft een lage drempel. Daarbij vormen families, kinderen en scholieren in groepsverband een heel belangrijk deel van de doelgroep. Behalve in de bezoekersstatistieken is dat merkbaar in het museum zelf: de sfeer is speels, vrolijk en kindvriendelijk.

Samenwerken

Het museum hecht grote waarde aan de samenwerking met andere natuurmusea en bezoekerscentra, met natuur- en milieuorganisaties en met onderwijsinstellingen. Met de KNNV en het Brabants Landschap bijvoorbeeld heeft het museum een heel speciale band. Daarom is er heel nauw samengewerkt bij de realisatie van een nieuwe zaal over natuur en landschap van Brabant, getiteld Jouw Brabant, mijn Brabant.

Speciale activiteiten

Nieuw: Zoek het zelf uit! – vanaf 10 jaar
BOS – Van 4 tot 8 jaar
Mispoezen en Pechvogels – Alle leeftijden
Potvis – Vanaf 8 jaar
Van potlood tot pixel
Jouw Brabant, mijn Brabant – Alle leeftijden
IJstijd – Alle leeftijden

Winkel

Op zoek naar een passend (verjaardags)cadeau? Of een mooie herinnering aan het museumbezoek? Dat komt goed uit: de museumwinkel is volledig vernieuwd! Helemaal opnieuw ingericht, met meer ruimte en een vernieuwd assortiment. Hier vind je naast bijzondere natuurboeken het ideale cadeau! Educatieve spellen, nestkasten, knuffels (ook ecoknuffels)… hier dwaal je voor je plezier! Je vindt de winkel bij de Potvis, op de begane grond.

Lezingen

Al jaren bundelen Natuurmuseum Brabant, KNNV Tilburg, IVN Tilburg en Astronomische Vereniging Wega Tilburg hun krachten in een reeks afwisselende, gratis lezingen. Alle verenigingen organiseren sprekers uit hun vakgebied, het museum biedt een passende plek. Het concept “elke tweede dinsdag van de donkere maanden” bleek succesvol: de lezingen werden steeds drukker bezocht en het museumcafé fungeerde als trefpunt.

Kinderfeestjes

Wil je echt een spetterend feest geven voor je vrienden en vriendinnen, dan is Natuurmuseum Brabant een geweldige plek! Het museum heeft drie verschillende feestprogramma’s voor jarige kinderen.
Beestenbende – Van 4 t/m 6 jaar
Muismysterie – Van 7 t/m 9 jaar
Feestbeest – Vanaf 9 jaar

Geschiedenis

In 1935 werden de deuren van Natuurhistorisch Museum Tilburg geopend. Het werd opgericht door de Gemeente Tilburg, samen met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (het tegenwoordige Arcadis). Het museum was toen gehuisvest in de voormalige intendantswoning van Koning Willem II, tegenover het paleis. Een enthousiaste groep natuurliefhebbers van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) stond aan de wieg van een mooie verzameling. Die liefhebbers zijn er nog steeds, ze helpen het museum bij het op peil houden van de collectie.

Meer informatie: www.natuurmuseumbrabant.nl
Toegangsprijzen van: > tickets
Praktische informatie: > museumbezoek
Auteur: Redactie christelijknieuws / website museum
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Adres: Spoorlaan 434 – 5038 CH Tilburg

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies