Alija maken

Column – In het hart van de vrome Jood leeft een sterke wens: Alija maken. Daar gaat deze column over, maar misschien toch wat anders dan je verwacht.

Alija

Alija duidt de terugkeer aan van Joden naar Israël, het Beloofde Land. Joden wonen verspreid over de hele wereld, maar steeds meer van hen willen de Bijbelse belofte navolgen: wonen in het land van hun voorvaderen.

Wat betekent het woord ‘alija’?

Alija, ook wel aliya, is een Hebreeuws woord dat opgaan of stijgen betekent. Alija maken staat synoniem voor de terugkeer naar Sion en Jeruzalem. De alija houdt de beëindiging in van de diaspora (verspreiding van de Joden over de hele wereld) en de terugkeer van het Joodse volk naar het land van hun voorvaderen Abraham, Izaäk en Jacob.

De wens om alija te maken hoeft niet alleen verband te houden met de wens van terugkeer op grond van Gods beloften aan Zijn volk. Ook het toenemende antisemitisme en het als vrome Jood geen toekomst meer zien in het land waar men verblijft kan de wens van terugkeer naar Israël versterken. In ons land zijn de Joodse gemeenschappen relatief klein. Klein geworden door de Holocaust, vertrek van geloofsgenoten naar het Beloofde Land of landen met grote florerende geloofsgemeenschappen. Of klein geworden door het vertrek van leden uit de geloofsgemeenschap door assimilatie; opgaan in de wereld die hen omringt en het Joodse leven vaarwel zeggen.

Door mijn verbondenheid met het Joodse volk lees ik met enige regelmaat over alija maken. Bijvoorbeeld over de Joden in Oekraïne die om verschillende redenen dolgraag vertrekken naar het Beloofde Land en daarbij geholpen worden door christenen die deze wens voor hen in vervulling willen laten gaan.

Tot zover de vrome Jood en alija maken.

Alija en christen zijn

Heeft alija maken ook een raakvlak met mijn christen zijn? Nee, niet een wens om naar Israël te verhuizen, maar in zekere zin wel met een wens te verhuizen naar het Beloofde Land. Ik denk hierbij aan Hebreeën 13:14, waar staat “Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomstige.”

Als ik de wens van de vrome Jood alija te maken vergelijk met het toekomstig Vaderhuis dat ons vooruitzicht is dan zie  ik bepaalde overeenkomsten. Jij ook? De redenen waarom Joden naar Israël willen verhuizen zijn in zekere zin misschien ook wel te ’kopiëren’ naar de redenen waarom christenen verlangen naar het Vaderhuis. Denk hierbij bijv. aan Gods belofte, toenemende onverdraagzaamheid naar christenen, geloofsgemeenschappen die steeds kleiner worden door overlijden en/of geen aanwas meer hebben of door geloofsgenoten die de wereld hebben lief gekregen.

Een bekende groet onder Joden is “Tot ziens in Jeruzalem”.

Tot ziens in het Vaderhuis.

Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies