Parallellen

Column – Vanmorgen lazen wij aan tafel Psalm 25 Het duurde niet lang of ik zag parallellen tussen vers 12b van deze psalm en bovenstaande foto. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Als ik naar de foto kijk dan neem ik aan dat opa Paul vermoedelijk de route aan zijn kleinzoon zal hebben aangegeven waarheen hij moet varen. Zo in de zin van ‘We varen naar die grote boom aan de overkant van het meer’.

Route is aangegeven

Het meer op de foto is een van de meren in de Kop van Overijssel. Ik ben daar zelf ook goed bekend en weet dat op de Bovenwijde bij Giethoorn aan de noordkant van het meer een behoorlijk grote ondiepte is. Als je wilt voorkomen dat je daarop vast vaart moet je niet de kortste route van A naar B aanhouden, maar met een boog om de ondiepte heenvaren. Opa Paul zal zijn kleinzoon vermoedelijk ook aanwijzingen hebben gegeven welke koers hij moet aanhouden. Als de kleinzoon daarna de aanwijzingen van zijn opa opvolgt is het genieten voor opa. En dat straalt de foto mijns inziens ook uit.

Ik vermoed dat de kleinzoon zich op dat moment de schipper voelde. Hij heeft immers het stuur in handen en bepaalt daarom feitelijk de koers die gevaren zal worden. Dat kan je volgens mij zelfs wat uit de blik van zijn ogen afleiden. Maar ook de blik van opa spreekt boekdelen. Hij zit rustig en ontspannen naast zijn kleinzoon. Hij heef hem aanwijzingen gegeven over de te varen route. Met die informatie gaat de kleinzoon aan de slag.

Advies niet opvolgen

Maar wat als de kleinzoon het advies van zijn opa in de wind slaat en besluit de kortste route van A naar B te varen, waardoor hij over de ondiepte zal varen?. De kleinzoon kent de diepten van het meer niet. Voor hem is het hele meer gelijk. Waarom omvaren als je net zo goed rechtdoor kunt varen? Wat denk je dat er zal gebeuren?

Gods onderwijs

Nu naar de bijbeltekst. Psalm 25, vers 1 b luidt: “Hij (de Heere. WvL) onderwijst hem in de weg die hij moet kiezen.” Nu is het verleidelijk voor mij om je te gaan vertellen welke parallellen ik zag tussen de foto en de bijbeltekst. Dat ga ik niet doen. Ik vraag je na te gaan welke parallellen jij ziet en daarbij het leven van de gelovige te betrekken. Wat gebeurt er als wij het onderwijs van God in de wind slaan, omdat we menen zelf de route te kunnen bepalen?

PS
Toen ik met opa Paul mijn beleving over deze foto deelde, kwamen in zijn reactie de volgende woorden voor: “Was toen ook een heel mooi moment.” Probeer je eens een beeld te vormen wat het bij de Heere oproept als wij ‘de koers vasthouden’ die wij volgens Zijn onderwijs moeten kiezen.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies