Joodse kinderen gaan vandaag niet naar school, het is te gevaarlijk. Drie Amsterdamse Joodse scholen hebben in samenspraak met het Centraal Joods Overleg, besloten vandaag dicht te blijven. Ze sluiten de deuren omdat er van overheidswege geen continue bewaking wordt neergezet. Ze achten het zonder bewaking niet verantwoord kinderen naar de scholen te laten komen. Het is de eerste keer dat de drie Joodse scholen in Amsterdam besluiten dicht te blijven.
We zien parallellen met de gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog. Daarom is een bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam aan te raden is. Het maakt je bewust van de vaak eenzijdige berichtgeving, van het gemak waarmee je zelf kunt meegaan in een bepaalde gedachtegang en ook van je eigen houding tegenover de Joden in ons land.
Joodse jongeren in Nederland voelen zich steeds onveiliger. In gesprekken met het CIDI zeggen jongeren weleens hun Joodse uitingen zoals een davidster te verstoppen. Op die manier proberen zij vervelende opmerkingen of agressie te voorkomen.
Yesilgöz: vreselijk
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zegt: “Het is vreselijk dat kinderen vandaag niet gewoon naar school kunnen.” Oud-Hamas-generaal Khaled Meshaal heeft moslims wereldwijd opgeroepen om de Palestijnse zaak te steunen en hulp te bieden. Die oproep leidt tot veel onrust in de Joodse gemeenschap.
Altijd bang
Aleida Heuvelman schrijft in een artikel op de website van het CIDI: “Ik zou op school niet zo snel laten zien dat ik Joods ben”, vertelt de 17-jarige Jacco. Hij is bang dat klasgenoten hem anders aankijken. Een verhaal dat Yente (16) herkent. Zij schrok toen een vriend in de klas aan haar vroeg of zij Joods was. “Mijn eerste reactie was dat ik om mij heen keek of iemand het gehoord had. Maar dat is eigenlijk niet normaal.”
Hoewel Yente niet dagelijks over antisemitisme nadenkt, doen haar vrienden dat wel. “Zij zijn altijd bang dat mensen erachter komen dat ze Joods zijn. Hun vrienden op school weten het niet en ze durven ook niemand mee naar huis te nemen.” Dat vindt ze erg. “Ik snap niet dat we in een wereld leven waarin dit nog steeds bestaat.”
Rotterdam staat betoging Hamas-aanhangers toe
In Rotterdam is sinds een week veel onrust, omdat burgemeester Aboutaleb te laat was met steunbetuiging aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van Hamas in Israël. Daarna weigerde hij ook de vlag voor Israël te hijsen op het stadhuis. De Joodse gemeenschap in Rotterdam was diep geschokt door het gebrek aan steun, en noemde het onaanvaardbaar dat zondag wel een betoging van Hamas-aanhangers was toegestaan in Rotterdam.
VVD-raadslid Simon Becker in Rotterdam zei donderdag: “In Rotterdam zou iedereen in vrijheid en veiligheid moeten kunnen leven. We krijgen de laatste week toch veel signalen van de Joodse gemeenschap dat dit niet zo is. Dat doet mij veel verdriet en dat vind ik pijnlijk om te horen.”
Parallellen
We zien parallellen met de gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog. Daarom is een bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam aan te raden is. Het maakt je bewust van de vaak eenzijdige berichtgeving, van het gemak waarmee je zelf kunt meegaan in een bepaalde gedachtegang en ook van je eigen houding tegenover de Joden in ons land. Indrukwekkend is de grote moed van veel Nederlanders om in de oorlog tegen de stroom in te gaan. Na de Israël-manifestatie gisteren op de Dam in Amsterdam raadde de politie het de deelnemers sterk af om op straat zichtbaar de vlag van Israël te dragen, vanwege gevaar voor eigen veiligheid. In de straat liep wel iemand rond met de Palestijnse vlag, dat kan blijkbaar wel zonder gevaar…
Verzetsmuseum Amsterdam
De onlangs geheel vernieuwde vaste tentoonstelling van het Verzetsmuseum belicht de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting in honderd persoonlijke verhalen. Ze dagen je uit om na te denken over wat jij zou doen in deze extreme en veeleisende omstandigheden en bieden inzicht in de waarde van tolerantie, vrijheid en democratie.
Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. Hoe reageerden de Nederlanders?
Aangrijpende, persoonlijke verhalen
Ontdek verhalen van mensen in een tijd vol moeilijke keuzes en beleef de sfeer van bezet Nederland. In een schitterend decor doorloop je zes fases van de bezettingstijd. Elke fase wordt geïntroduceerd door een grote filmprojectie over de politieke en internationale context. Verder vertellen kleine, aangrijpende persoonlijke verhalen samen het grotere verhaal. Je kunt de verhalen lezen of beluisteren. Verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse.
Verzetsmuseum Amsterdam houdt de herinnering levend aan een periode van dictatuur, oorlog, vervolging en verzet in Nederland en de voormalige koloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ruime historische context: een recente historische periode die ingrijpende gevolgen had. Het museum behandelt ook antikoloniaal verzet tegen Nederland en legt verbanden naar het heden. Het museum belicht vooral persoonlijke verhalen vanuit verschillende perspectieven, zet daardoor aan tot nadenken en geeft inzicht in de waarde van tolerantie, vrijheid en democratie.
Het Verzetsmuseum in Amsterdam werd in 1984 opgericht en was eerst gevestigd in de door Abraham Elzas in 1935 ontworpen Lekstraatsynagoge. Sinds 1 mei 1999 is het museum gevestigd in gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan, tegenover de hoofdingang van Artis.
Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Meer informatie en tickets: www.verzetsmuseum.org
Auteur: Redactie Christelijknieuws / website Verzetsmuseum
Foto’s © Henk-Jan Oudenampsen