Verbied het zelfmoord experiment van coöperatie Laatste Wil

Verbied het zelfmoordexperiment van coöperatie Laatste Wil, want dat is geen proeftuin, maar een levensgevaarlijk experiment. Deze oproep doet Mirjam Bikker naar aanleiding van de bekendmaking van een zogeheten ‘proeftuin’ van vereniging Coöperatie Laatste Wil.

In dit onverantwoorde plan kunnen 10.000 deelnemers van 55 jaar of ouder een zelfmoordmiddel ontvangen. ‘Dit is levensgevaarlijk, experimenteren met zelfmoordmiddel.

Ontoelaatbaar

Het is ontoelaatbaar dat we dat in Nederland zouden normaliseren. Er is volop wetenschappelijk bewijs dat het aantal suïcides daardoor zal toenemen. Waar juist preventie nodig is, wordt de deur open gezet. Deze club brengt kwetsbare mensen en hun naasten in onverantwoorde omstandigheden. Dat moet verboden worden en ik hoop dat er strafrechtelijk optreden kan volgen, aldus Mirjam Bikker. Samen met de BBB pleit ze voor het zo snel mogelijk verbieden van het zelfmoordmiddel experiment, desnoods via spoedwetgeving.

Elk mensenleven is kostbaar

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker: “Elk mensenleven is kostbaar, heeft intrinsieke waarde. Wij willen een samenleving die voor iedereen, ook voor onze ouderen duidelijk maakt: je hoort erbij! En hen de beste zorg geeft, zodat zij zich gewenst en geliefd voelen. Dat geldt ook voor de – gelukkig zeer kleine – groep ouderen met een blijvende wens tot levensbeëindiging, zonder dat ze ernstig ziek zijn.

Kwetsbare groepen te beschermen

De taak van de overheid om kwetsbare groepen te beschermen weegt vele malen zwaarder, is zelfs vastgelegd door art 2 EVRM dan het experimenteren en faciliteren van zelfdoding. Zelfs clw weet dat want dat is ze onlangs nog verteld door de rechter. Het wordt tijd dat deze club die telkens weer wegen zoekt om een zelfmoordmiddel te verstrekken verboden wordt. Ze brengen kwetsbare mensen en hun naasten in ontoelaatbare omstandigheden.

Levensgevaarlijk

Ik roep de minister met klem op om alles in het werk te stellen deze organisatie te verbieden. En nu met spoed te voorkomen dat deur levensgevaarlijke zelfmoordexperiment met duizenden deelnemers zal starten.”

De motie is gisteravond tijdens het twee minutendebat Medische Ethiek ingediend en in elk geval gesteund door BBB, CDA en SGP.

Denk jij aan zelfdoding? Of ken jij iemand die aan zelfdoding denkt? Hulp zoeken werkt echt. Start een anonieme chat op www.113.nl (113 Zelfmoordpreventie) of bel 0900-0113.

Meer informatie: www.christenunie.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Anne-Saar Kunz
Over Laatste Wil: www.laatstewil.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies