Leerlingensymposium over vrijheid



Op 21 april gaan in Nijmegen honderden leerlingen van diverse scholen uit het land met elkaar in gesprek gaan over de waarde van 65 jaar vrijheid. Greijdanus Zwolle is een van de drie scholen die aan dit symposium haar medewerking verleent.

Leerlingen die begin dit jaar hebben deelgenomen aan een reis naar Polen voor een project over discriminatie, gaan tijdens het symposium workshops geven en nemen deel aan het debat onder leiding van Prem Radhaskishun.

Het symposium wordt georganiseerd door de Interculturele Alliantie (ICA) als afsluiting van een project over diversiteit en discriminatie. Een groep leerlingen van het Greijdanus is begin 2010 voor dit project naar Polen geweest. Ze brachten een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en namen deel aan diverse intensieve trainingen. Weer terug in Nederland hebben de Havo 4 leerlingen geleerd hoe ze de in Polen opgedane kennis via workshops aan hun medescholieren konden overgedragen. Het bleek een groot succes met als resultaat mooie gesprekken over bijvoorbeeld vooroordelen en de gevolgen ervan. Op 21 april gaan de leerlingen van het Greijdanus, samen met leerlingen van het VMBO Groen uit Nijmegen en het Comenius Lyceum uit Amsterdam, de workshops ook geven aan de ruim 300 scholieren die het symposium bezoeken.

‘Vieren van Vrijheid’ is het thema van het symposium. Centraal staat de vraag of 65 jaar vrijheid nog iets voor jongeren te betekenen heeft. De Tweede Wereldoorlog lijkt zo ver weg. Thema’s als discriminatie en met elkaar samenleven zijn wel weer erg actueel.

Tijdens het symposium gaan leerlingen met elkaar in gesprek of de herinnering aan de oorlog gecombineerd kan worden met wat er nu in de maatschappij gebeurt. Naast de workshops is er een debat onder leiding van Prem Radhaskishun. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen opent het symposium met een toespraak. Het volledige programma leest u op de website van Greijdanus.


Alle leerlingen van Greijdanus die bij het project over diversiteit betrokken zijn geweest kijken terug op een bijzonder traject. Lydia Gunnink: “Het zet je stil bij de keuzes die je maakt voor of tegen mensen””. De leerlingen die de workshops gaan geven vinden het wel spannend, maar vanwege het belang van het onderwerp willen ze hun ervaringen en inzichten graag met anderen delen.

19-04-2010
Onderwijs
https://www.greijdanus.nl/”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies