De lauwe christen moet nog steeds gered worden

Een gesprek met Francis Chan, de auteur van het boek ‘Te gekke liefde’. Chan: ‘Dit boek heeft te maken met onze relatie met God. Mijn leven lang heb ik mensen horen zeggen: ‘God houdt van je.’ Het is waarschijnlijk de meest krankzinnige bewering die je zou kunnen doen waarmee je aangeeft dat de eeuwige Schepper van dit heelal verliefd is op mij.’

Er is een reactie die in gelovigen moet plaatsvinden: een te gekke reactie op die liefde. Begrijp je echt wat God voor jou heeft gedaan? Als dat het geval is, waarom is je reactie dan zo lauw?

Er klinkt urgentie door in uw boodschap. Waar komt die vandaan?

Ik denk van twee dingen. Ten eerste: ik heb ongeveer elke week een begrafenis. Veel van deze begrafenissen betreffen mensen die jonger zijn dan ik; velen van hen overlijden onverwacht. Wanneer ik de schok van hun geliefden zie en besef dat God je elk moment zomaar weg kan nemen, geeft mij dat een gevoel van urgentie.

Het andere is mijn opvoeding. Mijn moeder stierf bij mijn geboorte; mijn stiefmoeder stierf toen ik 9 was; mijn vader stierf toen ik 12 was. Ik heb geleerd dat er misschien geen morgen is. Ik wil altijd dat dit de belangrijkste boodschap is die ik breng, voor het geval ik geen tweede kans krijg.

Door mijn opvoeding en door het feit dat ik zo veel begrafenissen bijwoon en vrienden zie sterven, is dat gevoel van urgentie in me ingebouwd. Ik moet gewoon die urgentie laten doorklinken in mijn boodschap.

U praat over wat het betekent een lauwe christen te zijn. U hebt de vrijmoedigheid om te zeggen dat ‘kerkgangers die “lauw” zijn, geen christenen zijn. We zullen hen niet zien in de hemel.’ Hoe legt u dat uit? Welke rol speelt genade in deze bewering?

Ik verklaar het door objectief te kijken naar het gedeelte van Openbaring 3. God zegt dat Hij de lauwe gemeente uit zijn mond zal spuwen; dat is heel wat anders dan dat God je omhelst en je welkom heet in de hemel. De lauwe ‘christen’ moet nog steeds gered worden. Hoe kunnen we dan zeggen dat een lauwe christen gered is?

Verlossing heeft niets te maken met wat ik presteer. Als ik echt gered ben, dan is dat te zien in mijn daden. In het hele Nieuwe Testament wordt iemands geloof getoond door zijn daden. Het onderwijs in het Nieuwe Testament is er heel duidelijk over dat iemand die van God houdt en Hem niet gehoorzaamt, een leugenaar is en dat de waarheid niet in hem is. Het is niet populair om iemands daden en redding in twijfel te trekken. In de Bijbel staat dat we onszelf moeten testen om te zien of we echt in het geloof staan. Ik geloof voor de volle honderd procent in genade: dat ik niets gedaan heb en volledig gered ben door het kruis. Door de genade van God geloven we en zijn we gered. Als iemand de Heilige Geest in zich heeft, dan zal er vrucht zijn en zal het leven niet lauw zijn.

Wat vertelt u tegen mensen die zeggen dat u de Bijbel te letterlijk neemt?

Als iemand me zou vertellen dat ik de Bijbel te letterlijk neem, dan zou ik hen er echt toe zetten hun eigen hart te onderzoeken. Ik zou hun vragen of ze echt geloven dat we het niet zo letterlijk zouden moeten nemen of dat het de invloed van andere christenen is, die zeggen dat we dat niet moeten doen. Ik wil graag dat mensen zelf gaan denken en niet alleen maar met de stroom meelopen. Wanneer gelovigen alleen met het Woord zijn, dan komen ze tot dezelfde conclusie als ik. Te gekke liefde doet een beroep op gedachten die alle christenen hebben gehad wanneer ze alleen met God zijn en beseffen dat zij de Bijbel letterlijk moeten nemen. Dit zouden ze moeten doen.

Gelooft u dat God u roept tot een radicaal, te gek leven?

Het is niet zo dat deze levensstijl ‘te gek’ voor ons moet zijn. Het moet het enige zijn wat logisch is. Alles opgeven en alles opofferen wat we kunnen voor het leven na dit leven is logisch. ‘Te gek’ is een veilig leven leiden, dingen verzamelen terwijl we van onze tijd op aarde genieten, in de wetenschap dat God je elke duizendste seconde kan wegnemen. Voor mij is dat gek, en dat is radicaal. De gekken zijn degenen die leven alsof er geen God is. En dat vind ik nou krankzinnig.

Het boek Te gekke liefde is verkrijgbaar in de christelijke boekhandel.

08-05-2010
Buitenland
https://francischan.hyves.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies