Een rapport dat deze week is uitgebracht door World Vision, laat zien dat er een verband is tussen klimaatverandering, conflicten, honger en ontheemding. Nieuwe gegevens van gemeenschappen in negen lage- en middeninkomenslanden tonen aan dat 86% van de mensen in die gemeenschappen al te maken heeft met een breed scala aan klimaatgevaren, en meer dan 60% geeft aan dat klimaatverandering specifiek conflicten in hun gemeenschappen verergert.
De cijfers
- 86% van de mensen die meededen aan het onderzoek geeft aan dat klimaatverandering een serieus probleem vormt voor hun gemeenschappen.
- 60% zegt dat klimaatverandering het conflict in hun gemeenschappen verergerd heeft, vooral door watertekorten, corruptie en ontheemding.
- 57% was het volledig eens dat klimaatverandering het risico op honger en voedselonzekerheid vergroot.
- 99% van de respondenten was het eens dat klimaatverandering leidt tot ontheemding.
Te weinig actie
Marco van der Graaf, CEO van World Vision Nederland, benadrukt: “Dit onderzoek legt de gevolgen bloot van tientallen jaren van te weinig actie van de internationale gemeenschap. Het is van cruciaal belang dat leiders nu daadwerkelijk stappen ondernemen tijdens de COP van deze maand. 2023 staat op het punt het warmste jaar ooit te worden en klimaatverandering verslechtert duidelijk gewelddadige conflicten en hongersnood, waardoor steeds kwetsbaardere mensen gedwongen worden om naar nieuwe gebieden te verhuizen op zoek naar voedsel en veiligheid.”
774 miljoen kinderen
Van der Graaf voegt eraan toe: “Wereldwijd dragen 774 miljoen kinderen, ongeveer een derde van alle kinderen in de wereld, de dubbele last van klimaatverandering en armoede. Kinderen die geboren zijn in 2020, lopen het risico om 2,6 keer meer droogte, 2,8 keer meer rivieroverstromingen en 6,8 keer meer hittegolven te ervaren gedurende hun leven, vergeleken met degenen die in 1960 zijn geboren. Voor veel kinderen, vooral in lage-inkomenslanden, is dit al realiteit, geen toekomstig scenario.”
De effecten van klimaatverandering
Het rapport laat zien dat 80% van de ondervraagde gemeenschapsleden vindt dat klimaatverandering hun economische situatie verslechterd en bijna 60% is het er volledig mee eens dat het klimaat het risico op honger vergroot. De effecten van klimaatverandering plaatsen mensen, vooral boeren en herders, in ongelooflijk kwetsbare posities die sociale spanningen in hun gemeenschappen veroorzaken terwijl ze nieuwe manieren proberen te vinden om hun families te onderhouden. Bijna unaniem waren de gemeenschapsleden het erover eens dat klimaatverandering leidt tot ontheemding en meer dan een derde van de ondervraagde mensen (35%) zegt dat ze in het afgelopen jaar op de een of andere manier conflict hadden ervaren. Veel van die conflicten waren het gevolg van land- of watergeschillen (respectievelijk 27% en 20%).
Verontrustende problemen
Mary Njeri, de Global Hunger Response Director van World Vision, zegt: “De bevindingen in dit rapport laten verontrustende problemen zien die alleen maar zullen toenemen als we niet ingrijpen. Als meer mensen ontheemd raken en conflicten toenemen als gevolg van klimaatverandering, zoeken mensen vaak hun toevlucht tot methoden die het milieu alleen maar verder aantasten. Bijna een derde van de mensen zei dat de effecten van klimaatverandering hadden geleid tot een toename van ontbossing in hun gemeenschappen, omdat afnemende opbrengsten mensen aanzetten tot het zoeken van meer land om voedsel te verbouwen, of zich tot mijnbouw wenden om hun families te ondersteunen.”
“We hebben dringend nodig dat rijkere landen hun beloften nakomen om financiering te verstrekken om gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering op een manier die het milieu niet verder aantast of conflicten verergert. Elk land heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat het zijn steentje bijdraagt om de uitstoot te beperken en de temperatuurstijging onder de 1,5˚C te houden. We zitten al boven de 1,1˚C, maar we zijn het verschuldigd aan onze kinderen om de planeet te beschermen. Als we dat niet doen, zal de wereld niet alleen warmer worden, maar ook bloediger en hongeriger.”
Lees meer over de programma’s van World Vision
World Vision is een leider in klimaatadaptatie en de opbouw van veerkracht. Door programma’s zoals Right2Grow, waarin voedselzekerheid, WASH, en klimaatadaptatie zijn geïntegreerd en het gebruik van slimme landbouwtechnieken zoals de FMNR-methode, streven we naar veerkrachtige gemeenschappen, zodat ouders voor hun kinderen kunnen zorgen, zelfs onder uitdagende omstandigheden.
Over World Vision
World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen, waar ze ook wonen en wat hun achtergrond ook is. We willen ze geven wat ze nodig hebben om armoede te overwinnen en hun wereld te veranderen. Zodat vreugde weer een plek krijgt in hun leven. World Vision werkt daarbij samen met gemeenschappen, donoren, partners en overheden in meer dan 100 landen.
Auteur: Ingrid Kraaikamp
Web: www.worldvision.nl
Foto: ChristelijkNieuws