Geheime dienst verstoort kerkdienst

Voor het eerst sinds de val van het communisme krijgt Stichting Friedensstimme melding van de verstoring van een samenkomst door de Russische veiligheidsdienst FSB. Zorgen over de toegenomen overheidsbemoeienis met religieuze instanties worden hierdoor bevestigd.

© foto: christelijknieuws.nl (kerk in Rusland)

In Elektrostal, een stad 50 kilometer ten oosten van Moskou, heeft de FSB op 18 april een dienst van niet geregistreerde baptisten verstoord.

Tijdens de ochtendsamenkomst drongen zich twaalf personen het gebedshuis binnen. Onder leiding van opsporingsambtenaar S. Rytsjazjkov van de FSB zijn de gemeenteleden verhoord, opnamen gemaakt en is de gemeente gedwongen de samenkomst te beëindigden. Ook werden er diverse eigendommen van de gemeente in beslag genomen. De voorganger van de gemeente A.A. Mesjerin is naar het politiebureau gebracht waar hij twee en een half uur is ondervraagd, onder dreiging van ontslag uit zijn dienstbetrekking. De voorzitter van het onderzoeksteam heeft gezegd dat een rechtszaak zal volgen en dat de rechter zal besluiten dat het gebedshuis gesloten zal worden.

In de nacht van 19 op 20 april hebben onbekenden bij de ingang van het gebouw luidkeels dreigementen geuit en de ruiten vernield.

Stichting Friedensstimme maakt zich ernstig zorgen. Het incident geeft uiting aan de intenties van de Russische overheid om de bewegingsruimte van christenen te beperken. In februari heeft de stichting bericht over nieuwe wetgeving die samenkomsten verbiedt zonder specifieke registratie. Het is uniek en buitengewoon zorgelijk dat de nationale veiligheidsdienst (vroeger KGB) betrokken is bij de verstoring.

FSB: De FSB is federale veiligheidsdienst van de Russische federatie. In het verleden was deze instantie bekend onder de naam KGB. De KGB was ten tijde van het communisme in de voormalige Sovjet-Unie de instantie die zich bezig hield met de vervolging van christenen. De dienst houdt zich bezig met het opsporen van terrorisme en georganiseerde misdaad.

Stichting Friedensstimme staat voor evangelisatie en Bijbelverspreiding in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en is betrokken op situaties waarin de vrijheid van evangelieverkondiging op het spel staat.

18-05-2010
Buitenland
https://www.friedensstimme.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies