Baptisten denken over deeltijdopleiding en lidmaatschap

BARNEVELD – Vrijdag 28 en zaterdag 29 mei komen circa 150 baptisten uit het hele land bij elkaar voor de Voorjaars-Algemene Vergadering van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland. Deze voorjaarsontmoeting wordt dit keer gehouden op camping De Otterberg in het Drentse Wijster.

Er staan verschillende belangwekkende onderwerpen op de agenda. Een punt waar onder meer over nagedacht wordt, is de formalisering van de relatie met niet-Uniegemeenten, mogelijk in een vorm van een geassocieerd lidmaatschap.

Daarnaast ligt er een voorstel dat moet voorzien in een aspirant-lidmaatschap, met name bestemd voor nieuwe baptistengemeenten en pioniersgemeenten die de intentie hebben na enkele jaren volwaardig lid te worden.

Ook moet een besluit worden genomen over de toekomst van de deeltijdopleiding van het Baptisten Seminarium. Het voorstel is om een gezamenlijke deeltijdopleiding te beginnen met de Azusa Hogeschool en de christelijke hogeschool Windesheim. Als de Algemene Vergadering hiermee instemt, zou deze opleiding per september beginnen.

Verder wordt het landelijk jeugdwerk besproken. Hoe staat het met de behoefte daaraan? Is het een probleem of een uitdaging? EBF-jongerenwerker Jeff Carter zal hier vrijdagavond op in gaan.

Twee plaatselijke baptistengemeenten hebben zelf een voorstel ingediend dat op de AV aan de andere gemeenten wordt voorgelegd. Daarbij gaat het om het voorstel om kleine gemeenten financieel te ondersteunen, en om het voorstel om als Baptistenunie aansluiting te zoeken bij de ABC-gemeenten.

Het baptisme is een stroming binnen het protestantisme, ontstaan in 1609 onder Engelse vluchtelingen in Amsterdam. Kenmerken van het baptisme zijn onder meer de doop door onderdompeling op grond van persoonlijk geloof, een congregationalistische kerkstructuur en een sterke onderlinge betrokkenheid. Wereldwijd zijn er circa 100 miljoen baptisten. In Nederland hebben ruim tachtig lokale baptistengemeenten zich met elkaar verbonden binnen de Unie van Baptistengemeenten in Nederland. Daarnaast zijn er onafhankelijke baptistengemeenten, waarvan een gedeelte met elkaar en met een aantal CAMA-gemeenten samenwerkt in de ABC-gemeenten.

28-05-2010
Kerk
https://www.baptisten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies