Hij was een Jood

Column – De ogen van de hele wereld zijn op dit moment gericht op Israël. Iedereen heeft wel een mening over het doen en laten van deze (enige) democratie in het Midden-Oosten. Maar niet alleen de staat Israël ligt onder vuur. Ook de Joden. Israël en de Joden zijn niet te scheiden, maar wel te onderscheiden. Israël is een rechtstaat; het jodendom is een godsdienstige stroming.

Joden

Maar ook bij de Joden als godsdienstige stroming vallen er nu ‘klappen’. Ik volsta met de constatering dat het antisemitisme hand over hand toeneemt. Dat ook de Joden in ons land zich niet meer veilig voelen en soms niet voor meer hun jood-zijn durven uit te komen.

Kerst

We staan aan de vooravond van Kerst. Iedereen heeft wel een mening over Kerst. Dat kan variëren van het herdenken van de geboorte van de Heere Jezus in Bethlehem tot cadeaus onder de kerstboom. Waar vermoedelijk niet veel aandacht voor zal bestaan is het feit dat de Heere Jezus als mens, geboren uit een joodse vrouw, Jood was. De dichteres Hannah Maltha, een Messias belijdende Jodin, heeft hierover een mooi gedacht gemaakt. Dat wil ik als kern van deze column citeren, met dankzegging aan de uitgeverij Ark Media voor de verleende toestemming.

Willem van Leiden

Hij was een Jood

Hij, die droeg mijn zonden,
die mij redde van de dood,
die mijn pijn droeg in zijn wonden
zonder klacht, Hij was een Jood.

Hij, die wist van al mijn zorgen,
die mij tilde uit de nood,
en die in een nieuwe morgen
stralend schijn,
Hij was een Jood.

Hij, die spoedig zal regeren,
die mij licht en leven bood,
Hem, die ieder zal vereren
als de Koning,
was een Jood.

Hem, voor wie men zich zal buigen
klein en groot,
die Gods liefde kwam getuigen,
werd geboren
als een Jood.

Hij, die alles heeft verdragen,
en ons in zijn armen sloot,
Hij zal zeker van ons vragen
wat wij deden
met de Jood.

(© Hannah Maltha, uitgeverij Ark Media)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies