“In 2023 was ik een aantal maanden afhankelijk van extra voedselsteun.” Aan het woord is Gisele van OM Brazilië. Zij draagt de zorg voor 70 OM’ers die binnen en buiten Brazilië het Evangelie verspreiden. Gisele is van cruciaal belang voor het bereiken van onbereikte volken in een enorm groot gebied. “Na een paar maanden voedselsteun kon ik mezelf gelukkig weer even redden. Tot afgelopen maart. Toen kwam als donderslag bij heldere hemel de boodschap van de Braziliaanse kerk die mij heeft uitgezonden; ‘Wij kunnen jou niet meer kunnen ondersteunen.’”
Nog even en Gisele moet haar levensbelangrijke werk neerleggen. En ook OM Nederland kampt met groot dilemma. Wat is er aan de hand?
Het dilemma
Om te beginnen met het goede nieuws: steeds grotere aantallen volgelingen van Jezus hebben interesse om mee te doen in de verspreiding van het Evangelie. De interesse van Nederlandse christenen om voor korte of langere tijd op missie naar het buitenland te gaan is groot. Ook tijdens de Pinksterconferentie werden we overweldigd door de grote interesse en aanvragen voor oriëntatiegesprekken. Het team van OM Nederland heeft de handen meer dan vol aan het opvolgen van alle aanvragen.
Een goede zaak, want er zijn nog veel meer mensen nodig. Er is meer werk dan ooit en er zijn meer kansen om het Evangelie te delen dan ooit.
Wat is dan het zorgelijke nieuws? De verspreiding van het Evangelie wordt steeds meer belemmerd door een tekort aan middelen. Mensen zoals Gisele, die zich dagelijks trouw inzetten, breken hun hoofd over de vraag hoe ze hun missie kunnen voortzetten. Ook OM Nederland staat vanwege achterblijvende inkomsten voor beslissingen die we niet willen nemen. We kunnen het werk toch niet laten liggen?
Wat is er aan de hand?
Vrijwel alle landen ter wereld zijn de afgelopen jaren getroffen door inflatie. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne joegen de prijzen op, maand in, maand uit. Nederland werd in 2022 getroffen door een recordinflatie van 11,6%. In tientallen andere landen lagen die percentages nog veel hoger. Vaak waren dit de landen met de zwakste economieën. Waar de mensen al vóór deze inflatie zich zorgen maakten om hun dagelijkse voedsel.
De inflatie treft ook veel OM’ers die zich wereldwijd inzetten voor de verspreiding van het Evangelie. De maandelijkse steun, die voorheen net voldoende was om rond te komen, kan voor hen de gestegen kosten niet meer dekken. Kerkgenootschappen komen zelf steeds moeilijker rond en zeggen noodgedwongen hun ondersteuning op van de mensen die zij zelf hebben uitgezonden.
Deze combinatie van factoren trof ook Gisele uit Brazilië. De situatie drijft haar en andere Evangelieverspreiders richting het randje van de wanhoop. Hun focus verplaatst ongewild van Evangelieverspreiding naar bestaanszekerheid. Het zou zo anders moeten zijn.
Vrucht op het werk
In 2023 kwam er wereldwijd iedere dag een nieuwe geloofsgroep bij! Dit zijn bloeiende gemeenschappen van Jezusvolgers die op hun beurt weer nieuwe discipelen maken. Zo groeit Gods Koninkrijk dag aan dag. In het Impact Report 2023 lees je hoe 4500 OM’ers zich wereldwijd inzetten en hoe jouw gift aan OM hen in staat stelt om vrucht te dragen.
Ook in Nederland lopen de inkomsten terug. Dit is in lijn met de trend waarover de NOS schreef op 19 juni: ‘Nederlanders en bedrijven geven minder aan goede doelen’. Een van de genoemde verklaringen is ‘de ontkerkelijking van Nederland’: “Kerkelijke mensen geven meer aan goede doelen en omdat er minder mensen actief kerkelijk zijn, neemt het geefbedrag af.”
Dat we in Nederland tegelijkertijd veel mensen kunnen mobiliseren is niet alleen goed nieuws, maar ook keihard nodig. Want de nood is hoog; er zijn nog zó veel kansen om het Evangelie te delen, zo veel gebieden waar meer mensen gezocht worden. Er zijn meer kansen en openingen voor het Evangelie, dan mensen en middelen. Wij kúnnen niet krimpen in ons werk. Niet nu.
Wat is er nodig?
Wij geloven dat geen mens zonder Gods liefde kan. En wij geloven dat het Evangelie de kracht heeft om iedereen en alles te veranderen. Wij geloven dat Jezus Zelf oproept om de hele wereld te vertellen van Zijn redding. Iedereen moet het kunnen horen, zien en ervaren.
Het Goede Nieuws over Jezus is de eerste levensbehoefte. Miljarden mensen komen om van de geestelijke honger. Zij hebben schreeuwende honger, die alleen Gods Woord kan stillen. Hoe wij dat weten? Nieuwe gelovigen vragen ons; “Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?”.
Als christenen kunnen wij ons vaak niet of nauwelijks voorstellen in welke geestelijke duisternis miljarden mensen wereldwijd leven. Maar de mensen die eruit bevrijd worden, zijn hun Verlosser zó dankbaar!
We hebben nog zo’n 3 miljard mensen te gaan. Voor 3 miljard mensen is onze grootste wens dat zij het Evangelie minstens een keer kunnen horen op een voor hen begrijpelijke manier. Dát is de uitdaging waar OM voor staat. De manier om deze mensen te bereiken, is door christenen wereldwijd te mobiliseren om het Evangelie te gaan delen. Dichtbij én ver weg.
“Want de Heer heeft ons het volgende opgedragen: “Ik heb je bestemd tot een licht voor alle volken, om redding te brengen tot aan de uiteinden van de aarde.” – Handelingen 13 vers 47
Vanuit heel de wereld bereiken de noodkreten het team van OM in Nederland. Ze roepen om nieuwe missiewerkers en om financiële middelen. Vanuit OM Nederland doen we wat we kunnen. Maar dit kunnen we niet zonder jouw steun. Alleen jouw bijdrage stelt ons in staat om evangelieverspreiders op hun post te houden en om nieuwe mensen te sturen.
Hoe kan jij helpen?
We vragen jou om jouw zomergift. Kies ervoor om een blijvende impact te maken met jouw gift. Overweeg ook of je ons werk maandelijks kunt ondersteunen, met welk bedrag dan ook. Alleen zo kunnen we bouwen aan nieuwe bloeiende gemeenschappen van Jezusvolgers. Iedere dag weer.
Ondersteun dit levensreddende werk: Doneer
Vanuit heel de wereld bereiken de noodkreten het team van OM in Nederland. Ze roepen om nieuwe missiewerkers en om financiële middelen. Vanuit OM Nederland doen we wat we kunnen. Maar dit kunnen we niet zonder jouw steun.
Web: www.operatiemobilisatie.nl
Auteur: Nieuwsbrief Operatie Mobilisatie
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen