Een moedig getuigenis

Johannes de Doper heeft Herodes moedig op zijn zonden gewezen, zonder bang te zijn voor de wraak van Herodes en zijn vrouw Herodias. De woorden van Johannes maakten wel indruk op Herodes. Toch heeft hij Johannes laten ombrengen onder de invloed van Herodias.

In de tijd van Willem de Vierde van Engeland gaf een gelovige Engelse hofdame ook zo’n moedig getuigenis. Hoewel de koning zich soms ergerde aan haar christelijke levenswandel, stond zij toch bij hem in de gunst. Op een keer spotte de koning met God en met het christelijk geloof. Plotseling sprak hij de hofdame aan en zei: ‘Steiny, wat zeg jij daar nu van’? Maar jonkvrouw van Stein zweeg. De koning herhaalde zijn vraag, maar zij bleef zwijgen. Alle aanwezigen waren gespannen, hoe zou dit aflopen? Voor de derde keer herhaalde de koning zijn vraag en hij voegde eraan toe: ‘Ik ben toch zeker wel een man, die een antwoord waard is’? Toen antwoordde de hofdame: ‘Het Woord van God zegt: Dwaalt niet; God laat niet met Zich spotten’!

De koning sprong op en liep driftig de zaal op en neer. Na een poosje riep hij een dienaar en gaf deze fluisterend een opdracht. De spanning in de zaal steeg. Even later kwam de dienaar terug en overhandigde de koning een etui. Deze nam het aan, opende het en trok er een gouden ketting uit. Hij liep op jonkvrouw van Stein toe en zei: ‘Steiny, jij hebt vandaag iets tegen me gezegd, wat nog nooit iemand tegen mij heeft durven zeggen. Ik dank je, dat jij je hemelse Meester hoger acht dan mij. Neem deze ketting aan en draag die als een herinnering aan deze dag. Het kan nog wel eens gebeuren dat je mij moet vermanen’.

Koning Willem de Vierde handelde verstandiger dan koning Herodes. Hij smoorde de stem, die hem veroordeelde, niet in bloed. Of hij ooit zover gekomen is, zich voor God te vernederen, weten we niet. Toch laat deze gebeurtenis zien, hoe een moedig getuigenis voor God zelfs bij ongelovigen soms respect afdwingt.

Koning Frederik van Pruisen heeft een gezegd: ‘Mijn grootste vrienden zijn zij, die God meer vrezen dan mij’.

20-12-2011
132

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies