Catshuisoverleg over veiligheid Joodse gemeenschap

Meerderheid Tweede Kamer stemt voor motie. Vandaag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor de motie van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian. In de motie roepen zij op om concrete afspraken te maken om de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Nederland te verbeteren.  

Bikker: “Vertegenwoordigers uit het onderwijs, het openbaar vervoer en het lokaal bevoegd gezag moeten om de tafel om tot een concrete aanpak van antisemitisme te komen. De toekomst van de Joodse gemeenschap staat op het spel. We kunnen toekijken of opstaan. De dagelijkse golf van antisemitisme houdt niet vanzelf op. Laat niemand wegkijken maar verantwoordelijkheid nemen.” 

Aanleiding

Aanleiding voor deze oproep is de recent zorgwekkende toename van antisemitisme in Nederland. “Gevoed door haat richting het Joodse volk, haat voor het land Israël, vielen terroristen een jaar geleden onschuldige burgers in Israël aan. Dezelfde geest van antisemitisme heeft ook in Nederland om zich heen gegrepen. 70% van de leden van de Joodse gemeenschap verbergt regelmatig de eigen identiteit. Het dragen van een keppeltje is te riskant geworden, universiteiten dreigen een onveilige plek te worden en ook online woekert het antisemitisme aan alle kanten. Dat kan zo niet langer. De toekomst van de Joodse gemeenschap staat op het spel. Dat vraagt iets van ons allemaal. Overal in Nederland moeten we opstaan tegen antisemitisme”, aldus Mirjam Bikker. 

Auteur: Anne-Saar Kunz
Web: www.christenunie.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies