Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening: Betaalbaar en beschikbaar?

Op dinsdag 22 oktober debatteerde de Tweede Kamer met minister Mona Keijzer over de begroting van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Namens de SGP sprak André Flach, zijn bijdrage is hieronder te lezen.

Woningmarkt

Als vader van vier zonen, waarvan twee in de huisgerechtigde leeftijd hoor ik misschien vaker dan gemiddeld hoe knellend de problemen op de woningmarkt zijn. Er zijn twee problemen: betaalbaarheid en beschikbaarheid. Maar feitelijk zijn dit symptomen waarop alleen ‘meer bouwen’ niet een afdoende antwoord is. Er zijn namelijk drie oorzaken: ten eerste ‘migratie’. Maar ook ‘het groeiend aantal huishoudens’, dit is deels ook een relatiecrisis. Steeds meer relaties duren niet meer tot de dood ons scheidt en steeds vaker houden partners twee huizen aan. Welke rol pakt de regering hierin, gezien de grote impact op de woningmarkt? Dan de derde oorzaak: de prijs die betaald wordt, weerspiegelt niet meer de intrinsieke waarde, maar wat iemand kan betalen. Dat hangt onder andere samen met de steeds ruimere leennormen. Resultaat: meer werken voor een zelfde huis, de budgettaire versoepeling is al ingeprijsd in de huizenprijzen en weg is de speelruimte. Gaat de minister hier iets aan doen?

Amendement winkelgebieden

In de afgelopen jaren was de ‘Impulsaanpak winkelgebieden’ op de EZ-begroting zeer succesvol bij het transformeren van leegstaande panden naar woningen, maar deze verdwijnt volgend jaar. Deze regeling stimuleert het verhogen van de woningvoorraad en investeert in leefbaarheid. Ik heb daarom een amendement ingediend om een soortgelijke regeling op de VRO-begroting te plaatsen. Zo’n regeling voegt echt iets toe aan andere regelingen, omdat het heel specifiek op winkelgebieden richt. Hiervoor wordt 10 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls gehaald, gezien de inhoudelijke samenhang tussen de regelingen. Ik hoop op een positief oordeel van de minister.

Realisatiestimulans

De SGP is heel blij dat er een realisatiestimulans komt.

  • Wanneer komt de minister met de precieze uitwerking? Wat de SGP betreft gaan we met de realisatiestimulans echt sturen op type woningen, en op specifieke doelgroepen, zoals starters en ouderen.
  • Kan de minister dat toezeggen?
  • En hoe worden gemeenten ontlast in het aanvragen van de stimulans, zodat er niet weer een enorme papierwinkel ontstaat?

Regelgeving

Gemeenten, provincies en projectontwikkelaars hebben nog altijd veel last van een te hoge regeldruk. Er komt een programma om tegenstrijdige en overbodige regelgeving te schrappen, zoals ook toegelicht wordt in de brief van de minister. Inderdaad, regels werken nu te vaak belemmerend in plaats van effectief. Welke ruimte ziet de minister hiervoor en wat gaat ze hieraan doen?

Uithuiszetting weeskinderen koopsector

Dit jaar is de Wet huurbescherming weeskinderen ingegaan. Ik krijg signalen dat er ook problemen voordoen in de koopsector. Als weeskinderen alleen achterblijven in een koopwoning met een hypotheek, kunnen er heel eenvoudig grote problemen ontstaan. Wil de minister dit onderzoeken en bezien of hier oplossingen voor mogelijk zijn? 

Alternatieve woonvormen

Het kabinet wil ook inzetten op meer creatieve oplossingen. Zoals het bevorderen van hospita-verhuur.

  • Wanneer komt overigens de wet naar de Kamer die daarover gaat? Of door het optoppen van woningen. Ik denk inderdaad dat er nog veel kansen onbenut zijn.
  • Kijkt de minister hierbij ook naar het wegnemen van belemmeringen rond bijvoorbeeld de bouw van mantelzorgwoningen?
  • En kan zij daarbij specifiek ingaan op het gelijk toepassen van bestaande regelgeving op lokaal niveau? Nu lijkt dit beleid nog erg versnipperd te zijn en wordt het niet eenduidig toegepast.

Ik ben ook erg benieuwd naar de visie van de minister rond het permanent bewonen van recreatieparken. In 2030 moet volgens de minister de helft van de nieuwbouwwoningen industrieel gebouwd worden.

  • Welke belemmeringen gaat de minister concreet wegnemen?
  • En hoe wordt er niet alleen met kwantiteit maar ook met kwaliteit rekening gehouden?

Wet betaalbare huur

Vorige week stuurde de Minister een brief over de Wet Betaalbare Huur. Net als bij de minister komen ook bij mij zorgelijke signalen binnen. Goed dat de minister de vinger goed aan de pols houdt. Is zij ook bereid om maatregelen te nemen die de positie van de verhuurder verbeteren, met het oog op meer aanbod in de vrije sector?

Auteur: André Flach
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies