Benefietconcert met Nicole Bus voor Nicaragua

Op 21 april wordt er een benefietconcert voor Nicaragua georganiseerd in de Opstandingskerk Bilthoven. Naast dat Blame it on the drummer en Jeugdband de Bilt zullen optreden, geeft ook singer-songwriter Nicole Bus een concert.

Zij won in 2010 de ‘Grote Prijs van Nederland’. Het belooft een afwisselende avond te worden. De opbrengst gaat naar de diaconale reis naar Nicaragua die aankomende zomer plaats zal vinden. In de zomervakantie van 2012 (14 juli tot en met 2 augustus 2012) organiseert de diaconie van drie wijkgemeenten in De Bilt een reis naar Nicaragua. Nicaragua is een mooi land in Midden-Amerika, tussen Honduras en Costa Rica. Behalve een mooi land is Nicaragua ook een arm land: na Haïti het armste land van het noordelijk halfrond. Toch heeft de Nederlandse regering Nicaragua onlangs geschrapt van de lijst van landen die ontwikkelingshulp vanuit Nederland krijgen.

Tijdens de diaconale reis willen we ons met verschillende zaken bezighouden. Voor een deel zal de tijd worden besteed aan bouwwerkzaamheden. In Nicaragua zie je vaak dat hele families van oma tot kleinkinderen in één huisje wonen. Daar slapen ze vaak in één ruimte, soms ook met mensen van buiten de directe familie, waardoor er weinig privacy is.Tieners kunnen vaak niet tot ontwikkeling en ontplooiing komen. Ze worden veelal misbruikt door familie en of huisgenoten. Problemen als seksueel misbruik zijn niet ongebruikelijk. Mede door deze wansituaties zijn er ook veel jonge ongehuwde moeders; moeders van 14 jaar zijn geen uitzondering. De bouwwerkzaamheden zullen bestaan uit het bouwen van nieuwe huisjes en het uitbreiden van bestaande huisjes met nieuwe kamers.

Naast de bouwwerkzaamheden zal er tijdens de diaconale reis ook een jeugdkamp worden georganiseerd voor Nicaraguaanse(straat)jongeren. Tijdens dit soort jeugdkampen is er de gelegenheid voor een stuk uitwisseling tussen Nederlanders en Nicaraguanen. Daarbij zullen we ook proberen specifieke kennis en vaardigheden van deelnemers aan de reis, bijvoorbeeld op creatief gebied, proberen in te zetten. Mogelijk kunnen de jongeren hierdoor iets leren of talenten ontdekken die hen helpen om een inkomen te krijgen.

Om van deze reis een succes te maken hebben we ieders inzet nodig. Voor deelnemers aan deze reis wordt een minimumleeftijd van 16 jaar gehanteerd. Daarnaast rekenen we op ieders inzet tijdens de aanloopperiode naar de reis toe, waarin we actie willen voeren voor deze reis. Verder verwachten we van iedere deelnemer een bijdrage aan de reis van 500 euro (meer mag). Voor de bouwwerkzaamheden is het belangrijker dat iemand de handen uit de mouwen wil steken, dan dat zij/hij een volleerd bouwvakker is. We denken na over de vraag hoe kennis en vaardigheden kunnen worden ingezet voor de jongeren in Nicaragua. Ook als u misschien niet direct de reis mee wilt maken maar wel graag mee wilt denken met de concrete invulling van de reis, nodigen wij u uit contact op te nemen.

Naast concrete resultaten die je tijdens zo’n diaconale reis kunt boeken vinden we het als diaconie belangrijk dat mensen betrokken zijn bij het diaconale werk. Niets heeft zoveel impact al zelf mee te maken wat het is om in armoede te leven. We vinden het goed om gemeenteleden de kans te geven om dit te ervaren en deze ervaringen ook te delen met de gemeenteleden die achterblijven. Verder hopen we door één en ander te koppelen aan dit concrete doel, bij heel PKN de Bilt de diaconale missie van de kerk wat dichterbij te krijgen, ook in de betrokkenheid bij dit project vóór, tijdens en na deze reis.

05-03-2012
Muziek
https://www.nicaragua.pkndebilt.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies