Vandaag, 11 maart is het 1 jaar geleden dat Japan getroffen werd door een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter. Daarop volgde een allesverwoestende tsunami met golven van 40 meter hoog. World Vision was binnen 48 uur op de plaats van de ramp.
Wereldwijd werd er door World Vision geld ingezameld, waaronder, als een van de weinige organisaties, in Nederland In totaal heeft World Vision zo’n 145.000 mensen geholpen. Belangrijkste vormen van hulp was het geven van psychologische hulp aan kinderen en het herstellen van de visserij om zo te zorgen dat mensen weer inkomsten krijgen.
Op 11 maart 2011 werd het Noordoosten van Japan getroffen door een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter. Kort daarop volgde een tsunami met golven van 40 meter hoog. Meer dan 15.000 mensen overleefden deze ramp niet. 300.000 mensen werden geëvacueerd. En op dit moment worden er nog 3100 mensen vermist. Door de aardbeving en de tsunami ontstond er een nucleaire ramp in de regio van Fukushima. World Vision was binnen 48 op de plek van de ramp en begonnen met het uitdelen van de noodhulp goederen. In samenwerking met de overheid zijn ze ook begonnen met de wederopbouw.
World Vision werkt samen met de getroffen gebieden in ieder geval tot maart 2014. De hulp bestaat uit 3 fases. Fase 1 is de noodhulp in de 1ste 90 dagen na de ramp. Dekens, kleding, water en eten is uitgedeeld. Ook zijn er Kindvriendelijke speelplaatsen opgericht waar kinderen een veilige plek hebben. Op deze Kindvriendelijke speelplaatsen krijgen kinderen psychosociale hulp om hun trauma’s te verwerken.
Fase 2 duurt tot en met december 2012 en is het zorgen voor herstel na de ramp. World Vision heeft zich vooral gefocust op het herstellen van de visserij, zodat mensen weer aan het werk konden zodat ze inkomens hadden voor hun families. De laatste fase zal er voor zorgen dat mensen weer zelfstandig zonder hulp verder kunnen. Ook zorgt World Vision ervoor dat mensen voorbereid zijn op eventueel nieuwe aardbevingen.
Tijdens noodhulpsituaties houdt World Vision altijd de zorg voor kinderen als hoogste prioriteit. Het opzetten van Kindvriendelijke speelplaatsen is daarbij een belangrijk onderdeel. World Vision heeft inmiddels daar ruime expertise in en begeleidt kinderen via psychosociale hulp. In de kindvriendelijke plaatsen kunnen kinderen lekker spelen en weer kind zijn. En ze krijgen hulp bij het verwerken van eventuele trauma’s die zo’n ramp heeft opgeroepen. Ook voor ouders zijn de Kindvriendelijke speelplaatsen een geruststelling. Ze weten dat kinderen veilig zijn. De ouders kunnen hun aandacht richten op het herstellen van hun huis of het oppakken van hun werk.
“Onze kinderen leiden weer een normaal leven”
Een van de slachtoffers, de heer Asokawa vertelt: “In de kindvriendelijke speelplaatsen kunnen mijn kinderen weer samen spelen, in plaats van dat ze bezig zijn met volwassene zaken. In het begin was contact met andere kinderen een probleem, want veel kinderen waren het contact met elkaar verloren door de ramp. In de Kindvriendelijke speelplaatsen voelden kinderen zich veilig en werd er naar hen geluisterd. Door de psychosociale hulp van World Vision zijn mijn kinderen weer in staat een normaal leven te leiden. Dat is voor ons, als ouders erg belangrijk en geruststellend.“
World Vision
06-03-2012
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl