Het jaarlijke evenement Walk4Water trok dit jaar in totaal ruim 1100 deelnemers. Naast de ruim 250 middelbare scholieren die vrijdag aftrapten in Middelharnis, kwamen zaterdag zo’n 850 mensen naar het Kootwijkerzand. De sponsorloop was in de warme lentezon bepaald geen straf. De voorlopige opbrengst van ruim 84.000 euro is voor een water- en sanitatieproject in Sudan. Een fotoverslag.
Bart Dorsman staat te genieten van de vrolijke drukte. Hij is ZOA’s landendirecteur in Sudan, en dat is ‘soms best een zware en eenzame klus’. “Zoveel mensen die begaan zijn met anderen en die achter het werk van mij en mijn team gaan staan, dat is een geweldige bemoediging.” Tweede Kamerlid Esmeé Wiegman (ChristenUnie), en woordvoerder ‘water’ loopt de 21 kilometer. “Ik doe het graag, en wat geweldig dat hier vandaag zoveel mensen zijn die zich inzetten voor water!”
Wandelclub ‘De Papklokclub’ uit Putten is met zes mensen van de partij. “Prachtige route en je denkt er toch een keer extra over na hoe kostbaar water is”, vertelt mevrouw Langemeen, terwijl de jerrycan aan haar rugzak bungelt. Haar man, die dijkgraaf is geweest , voegt eraan toe dat veel mensen lijken te denken dat water in Nederland gratis is.
Maar nee: water is kostbaar en ook flink zwaar. De laatste vijf kilometer dragen de lopers een gevulde jerrycan met vijf liter water mee, wat je toch wel flink voelt in armen en schouders. De gedachte aan Sudanese vrouwen dringt zich op; zij lopen dagelijks met jerrycans van twintig liter, en vaak meer dan acht kilometer op een dag. Het project van ZOA, mogelijk door deze sponsorloop, zal voor hen veel verschil maken met schoon drinkwater dicht bij huis.
De acht-kilometer loop is een echt gezinsevenement, waarbij een kinderwagen overigens ook handig blijkt te zijn voor volle jerrycans. ZOA-directeur Johan Mooij is geraakt door al die kinderen, van kleuters tot stoere tieners.”In ZOA’s projecten werken we veel via kinderen: wat zij op school leren over handenwassen geven ze thuis door. En hier in Nederland zie ik ook die betrokkenheid van kinderen. Veel volwassenen die bij ZOA betrokken zijn, hebben dat van huis uit meegekregen, en nu zie ik dat weer doorgegeven worden. Ik voel een grote verbondenheid.”
Bij het watervulpunt maken veel mensen gebruik van de gelegenheid een ritje te maken op een kameel. De Afrikaanse muziek en het warme mulle zand maken de woestijnbeleving compleet – behalve dan dat voor de deelnemers een heerlijke douche lonkt wanneer ze weer thuis zijn.
© Henk-Jan Oudenampsen
24-03-2012
Hulpverlening
https://www.walk4water.nl