De olijfberg ligt ten oosten van de oude stad Jeruzalem, gescheiden door de Kidronvallei. We bezochten de berg afgelopen week en raakten opnieuw onder indruk van de grote bijbelse betekenis van deze berg. De berg bevat een oude begraafplaats, en is de plaats waar de Messias zal terugkeren en de doden zullen opstaan. De berg wordt regelmatig genoemd in het leven van de Heer Jezus; het was de plaats van zijn Hemelvaart en van veel gebeurtenissen tijdens de laatste week van zijn leven (zoals de Hof van Getsemane).

Volgens de Bijbelse profetieën, wordt aangenomen dat Jezus terug zal keren op de Olijfberg. Dit idee is gebaseerd op verschillende teksten in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. De Olijfberg heeft door de geschiedenis heen een bijzondere geestelijke betekenis gekregen: Het is een plaats van gebed: Jezus bad hier vaak. De olijfboom zelf staat symbool voor vrede, verzoening en het herstel van Israël.

Bijbelstudies
Jaap Fijnvandraat heeft in zijn bijbelstudies en artikelen meerdere malen geschreven over de Olijfberg, vooral in de context van de wederkomst van Christus en de toekomst van Israël. Hij verwijst daarbij vaak naar de profetie in Zacharia 14, waarin staat dat de voeten van de Heer op de Olijfberg zullen staan bij Zijn terugkeer.
Volgens Fijnvandraat zal de Heer ingrijpen wanneer de nood het hoogst is voor Israël. Op dat moment zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, wat zal leiden tot de verlossing van de gelovigen en het oordeel over de vijanden van Israël.
Hij benadrukt dat de exacte timing van deze gebeurtenissen onbekend is, maar dat er tekenen zullen zijn die eraan voorafgaan, zoals beschreven in de Bijbel.

Komt Jezus terug op de Olijfberg?
Ja, volgens de christelijke traditie en met name de Bijbelse profetieën, wordt aangenomen dat Jezus terug zal keren op de Olijfberg. Dit idee is gebaseerd op verschillende passages in zowel het Oude als het Nieuwe Testament.
Zacharia 14:4 – “Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, ten oosten ervan. Dan zal de Olijfberg in tweeën gespleten worden naar het oosten en naar het westen. Er zal een zeer groot dal ontstaan, als de ene helft van de berg naar het noorden zal wijken en de andere helft ervan naar het zuiden.”
Deze profetie beschrijft de Olijfberg als de plaats waar God zelf zal neerdalen om de eindstrijd tegen de vijanden van Israël te beginnen. Veel christenen interpreteren dit als een verwijzing naar de wederkomst van Jezus.
Handelingen 1:9-12 – “En toen Hij dit gezegd had, werd Hij opgenomen terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen… Deze Jezus, die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan …toen keerden zij terug naar Jeruzalem van de berg die Olijfberg genoemd wordt.”
Dit gedeelte benadrukt dat Jezus opsteeg naar de hemel vanaf de Olijfberg en dat Hij op dezelfde plaats zal terugkeren.

Een cruciale rol
De Olijfberg speelt een cruciale rol in de geschiedenis en toekomstverwachtingen van zowel het jodendom als het christendom. Volgens de Joodse traditie zal de Messias via de Olijfberg Jeruzalem binnenkomen, en vanuit deze plek zal de opstanding der doden beginnen. Dit verklaart waarom de Olijfberg een van de oudste en grootste Joodse begraafplaatsen ter wereld is, met duizenden graven die teruggaan tot de tijd van de Eerste Tempel (ca. 1000 v.Chr.).
De profeet Zacharia spreekt over een dramatische splitsing van de berg bij de komst van de Heer, een gebeurtenis die veel Joden associëren met de uiteindelijke bevrijding van Israël en de komst van een tijdperk van wereldvrede.
Veel christelijke pelgrims bezoeken de Olijfberg met de hoop op de wederkomst van Jezus. Voor Joden is het een heilige plek, nauw verbonden met de komst van de Messias. Omdat de Olijfberg zo centraal staat in de eschatologie van zowel het jodendom als het christendom (en indirect ook de islam), is het ook een plek van geopolitieke spanningen.

Aan welke zijde van de Olijfberg komt Jezus terug?
Hoewel de Bijbel geen exacte locatie op de Olijfberg specificeert voor Jezus’ terugkeer, is het duidelijk dat dit zal plaatsvinden op de oostelijke helling, tegenover Jeruzalem. Deze locatie is symbolisch belangrijk, omdat Jezus volgens Handelingen 1:9-12 ook vanaf de Olijfberg ten hemel is gevaren, en de engelen daar zeiden dat Hij op dezelfde wijze zou terugkomen.

De opname
De onderbouwing rond de opname komt vooral uit 1 Thessalonicenzen 4:16-17 en 1 Korintiërs 15:51-52, waarin wordt beschreven hoe gelovigen bij het klinken van de laatste bazuin worden “weggerukt” om de Heer in de lucht te ontmoeten. Dit is een moment van plotselinge, wereldwijde verzameling van de christelijke gemeente (de kerk) door Jezus. De Opname wordt vaak gezien als een aparte gebeurtenis van de Wederkomst. Bij de Opname ontmoet Jezus de gelovigen “in de lucht” en niet fysiek op de aarde, zoals bij Zijn Wederkomst naar de Olijfberg.
De Opname vindt plaats vóór de Grote Verdrukking die 7 jaar zal duren, terwijl de Wederkomst ná die verdrukking plaatsvindt. De Olijfberg speelt een cruciale rol, omdat het de plaats is waar Jezus’ fysieke wederkomst uiteindelijk zal plaatsvinden, wat de climax van de eindtijd vormt. Dit is de plek waar volgens de Bijbel de naties zich zullen verzamelen voor de eindstrijd, en waar Jezus als koning zal regeren vanuit Jeruzalem.

Alle teksten over de Olijfberg in de Bijbel:
2 Samuel 15, vers 30
En David ging al huilend de weg omhoog naar de Olijfberg op, zijn hoofd bedekt, en zelf ging hij barrevoets. Ook van al het volk dat bij hem was, had iedereen zijn hoofd bedekt, terwijl zij al huilend de berg opgingen.
Zacharia 14, vers 4
Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, ten oosten ervan. Dan zal de Olijfberg in tweeën gespleten worden naar het oosten en naar het westen. Er zal een zeer groot dal ontstaan, als de ene helft van de berg naar het noorden zal wijken en de andere helft ervan naar het zuiden.
Mattheüs 21, vers 1
En toen zij Jeruzalem naderden en in Bethfagé bij de Olijfberg gekomen waren, zond Jezus twee discipelen uit en zei tegen hen:
Mattheüs 24, vers 3
Toen Hij op de Olijfberg zat, gingen de discipelen naar Hem toe toen zij alleen waren, en zeiden: Zeg ons, wanneer zullen deze dingen gebeuren? En wat is het teken van Uw komst en van de voleinding van de wereld?
Mattheüs 26, vers 30
En toen zij de lofzang gezongen hadden, vertrokken zij naar de Olijfberg.
Markus 11, vers 1
En toen zij Jeruzalem naderden, bij Bethfagé en Bethanië, dicht bij de Olijfberg, zond Hij twee van Zijn discipelen uit,
Markus 13, vers 3
En toen Hij op de Olijfberg zat, tegenover de tempel, vroegen Petrus, Jakobus, Johannes en Andreas Hem toen zij alleen waren:
Markus 14, vers 26
En toen zij de lofzang gezongen hadden, vertrokken zij naar de Olijfberg.
Lukas 19, vers 29
En het gebeurde, toen Hij dicht bij Bethfagé en Bethanië gekomen was, bij de berg die de Olijfberg heette, dat Hij twee van Zijn discipelen uitzond.
Lukas 19, vers 37
Toen Hij reeds dicht bij de helling van de Olijfberg was gekomen, begon de hele menigte van de discipelen zich te verblijden en God met luide stem te loven om alle machtige daden die zij gezien hadden.
Lukas 22, vers 39
En Hij ging de stad uit en vertrok, zoals Hij gewoon was, naar de Olijfberg; en ook Zijn discipelen volgden Hem.
Johannes 8, vers 1
Jezus echter ging naar de Olijfberg.
Handelingen 1:12
Toen keerden zij terug naar Jeruzalem, van de berg die de Olijfberg genoemd wordt, die vlak bij Jeruzalem is en daar een sabbatsreis vandaan ligt.

Auteur: Redactie Christelijknieuws.nl
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.jaapfijnvandraat.nl
Meer: www.zoeklicht.nl