Brussel – De EU heeft recent 1,6 miljard euro toegezegd aan de Palestijnse Autoriteit, maar onder welke voorwaarden precies? En hoe ziet de Europese Commissie erop toe dat deze voorwaarden worden nageleefd? Dat is wat Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) wil weten. Hij heeft hierover daarom met andere bezorgde collega’s schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie.
Ruissen: “Deze 1,6 miljard euro is beloofd in ruil voor hervormingen aan Palestijnse zijde. Maar de Palestijnse Autoriteit is al vaak beloftes niet nagekomen. Om te toetsen wat er met deze 1,6 miljard euro gebeurt, vragen wij hierover duidelijkheid van de Europese Commissie.”
Mohammad Mustafa
De Europese Commissie beloofde het bedrag van 1,6 miljard euro aan Europese fondsen voorafgaand aan de eerste politieke dialoog op hoog niveau tussen de EU en de Palestijnse Autoriteit, op 14 april jl. Hiervoor kwam Palestijns premier Mohammad Mustafa naar Luxemburg voor een gesprek met onder andere Kaja Kallas, EU Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zet zich al jaren in voor deradicalisatie in de regio: “Als grote donor van de Palestijnen, heeft de EU hiervoor immers de sleutels in handen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het opschonen van de Palestijnse schoolboeken vol antisemitisme en haat richting joden en Israël. En natuurlijk ook aan het stopzetten van het ‘pay-for-slay’programma – waarbij daders van aanslagen op Israëli’s financieel worden beloond. Ik mag toch hopen dat hierover stevige afspraken zijn gemaakt met de Palestijnen.”
De schriftelijke vragen
In juli 2024 tekenden de Europese Commissie en de Palestijnse Autoriteit (hierna ook: ‘PA’) een zogenoemde intentieverklaring. En in april van dit jaar kwam naar buiten dat de Commissie nog eens 1,6 miljard euro beschikbaar stelt aan de PA voor de periode 2025 – 2027. In ruil hiervoor moet de PA substantieel hervormen op het gebied van democratie, transparantie en efficiëntie. Gezien de problematische staat van dienst van de PA op het gebied van bestuur en verantwoordingsplicht, valt te betwijfelen of de PA deze hervormingsagenda daadwerkelijk gaat uitvoeren en of de Commissie hierop ook doeltreffend kan controleren.
- Kan de Commissie de inhoud en reikwijdte van het programma specificeren, de voorwaarden en de hervormingsmatrix waarmee de Palestijnse Autoriteit heeft ingestemd, zoals bedoeld in de intentieverklaring en latere communicatie over de financiering van de PA?
- Welke specifieke mechanismen zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat de PA zich houdt aan de aan de EU-financiering verbonden voorwaarden, en zal de Commissie de door de PA ondernomen hervormingsstappen openbaar maken?
- Welke maatregelen neemt de Commissie om ervoor te zorgen dat de Palestijnse ‘pay for slay’-regeling wordt beëindigd en omvatten deze maatregelen ook de opschorting van EU-financiering als deze regeling wordt voortgezet?
Deze vragen zijn mede-ingediend door Lukas Mandl (EVP, Oostenrijk), Niclas Herbst (EVP, Duitsland), Alice Teodorescu Måwe (EVP, Zweden), Fernand Kartheiser (ECR, Luxemburg), Kristoffer Storm (ECR, Denemarken), Rihards Kols (ECR, Letland), Miriam Lexmann (EVP, Slowakije), Sebastian Tynkkynen (ECR, Finland), Antonio López-Istúriz White (EVP, Spanje), Elena Donazzan (ECR, Italië), Beatrice Timgren (ECR, Zweden), Dick Erixon (ECR, Zweden), Charlie Weimers (ECR, Zweden), Assita Kanko (ECR, België), Tomáš Zdechovský (EVP, Tsjechië), Sander Smit (EVP, Nederland).
Web: www.eurofractie.sgp.nl
Auteur: Hélène Selderhuis
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen