Wanneer God vergeeft

Overdenking – Zoals gewoonlijk luisterde ik laatst weer naar een ochtendoverdenking op Spotify, en het Bijbelvers van die ochtend deed me denken aan een van mijn foto’s. Ik heb het snel uitgezocht en nu zie je deze foto boven deze column!

Het vers in kwestie staat in Micha 7, het is het 19e vers: “Hij (= God) zal Zich weer over ons ontfermen, Hij zal onze ongerechtigheden vertrappen, ja, U zult al hun zonden werpen in de diepten van de zee.”

Een deprimerende boodschap

Micha had een soms deprimerende boodschap van God aan het volk Israël ontvangen, hij moest het oordeel aankondigen, omdat er onrecht heerste in Israël, omdat God blijkbaar nauwelijks een rol speelde in de gedachten en plannen van het volk Israël. Aan het einde van zijn boek, aan het begin van hoofdstuk 7, erkent Micha dat Gods beschuldiging waar is en aan het einde van het hoofdstuk vertelt hij over Gods genade!

“Wie is een God als U, Die de ongerechtigheid vergeeft, Die voorbijgaat aan de overtreding
van het overblijfsel van Zijn eigendom? Hij zal niet voor eeuwig vasthouden aan Zijn toorn, want Hij vindt vreugde in goedertierenheid.”
(7, 18)

In de diepte van de zee

Dit vers wordt gevolgd door het vers hierboven, dat God opnieuw barmhartig zal zijn en de schuld van Israël zal vertrappen en hun zonden in de diepte van de zee zal werpen!

God is blij met barmhartigheid – dit is geen vrome wensdroom van Micha, maar God zelf dicteerde deze woorden aan Micha – anders zouden ze niet in de Bijbel staan. God zal barmhartig zijn betekent dat God zijn volk uit mededogen zal helpen. Dit mededogen komt voort uit het feit dat God de gevolgen ziet van de zonde van zijn volk en de ellende die daarmee gepaard gaat. Als God de schuld van zijn volk vertrapt, ligt deze schuld op de grond, gebogen, gebroken, zonder kracht – dit beeld doet me altijd denken aan een bloembed waar iemand doorheen is getrapt en alle bloemenscheuten grondig heeft verbogen en gebroken.

Wanneer God vergeeft, is dat definitief

En dan volgt de zin dat God al hun zonden in de diepte van de zee zal werpen! Dit betekent dat wanneer God schuld en zonde vergeeft, het dossier van de schuldenaar niet wordt bewaard in het goddelijke archief en weer wordt opgegraven wanneer dat nodig is of wanneer de gelegenheid zich voordoet! Wanneer God vergeeft, is dat definitief. Als God zonde vergeeft, wordt deze zonde kwijtgescholden – voor eeuwig en altijd! Zonde die door God is vergeven bestaat niet meer, kan niet meer teruggehaald worden, net zoals wanneer mijn camera overboord zou vallen tijdens een boottochtje op de Noordzee – ook die is verdwenen, nooit meer terug te vinden!

Vergeving vragen

Maar… – ja, er is een heel belangrijke “maar”! Deze vergeving is niet automatisch voor iedereen, maar wordt alleen gegeven op uitdrukkelijk verzoek van iemand die zich bewust is van zijn verlorenheid door zijn zonde. De zonde moet persoonlijk aan God worden beleden en er moet om vergeving worden gevraagd, en dit zal ook in Israël gebeuren met het volk van God!

Johannes schrijft in zijn eerste brief in het eerste hoofdstuk, vers 9: “Indien wij onze zonden belijden, Hij (= God) is getrouw en rechtvaardig om ons onze zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.”

Altijd vergeving

Als zonde en ongerechtigheid beleden worden, dan is er geen zonde en geen ongerechtigheid die niet vergeven kan worden! Zelfs als een zonde ons voor de zoveelste keer overkomt en we deze zonde voor de zoveelste keer belijden en om vergeving vragen, zal God ons ook deze zonde voor de zoveelste keer vergeven!

In de brief aan de Hebreeën laat God het ons heel duidelijk weten: “Want hun ongerechtigheden zal Ik genadig zijn, en hun zonden zal Ik niet meer gedenken”. (8:12) en “Ik zal hun zonden en hun ongerechtigheden niet meer gedenken.” (10, 17)

Tip

Tot slot nog een kleine tip: In Psalm 32 bezingt David het samenspel van belijdenis, berouw en vergeving. De psalm begint met de woorden: “Welgelukzalig is hij wiens overtreding vergeven is, wiens zonde bedekt is!” en in vers 5 zegt David vervolgens: “Dus beleed ik U mijn zonde en bedekte ik mijn schuld niet. Ik zei: Ik zal de Heer mijn overtredingen belijden, en U hebt de schuld van mijn zonde vergeven.”

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies