Hulporganisaties wijzen politici op belang kinderrechten

Op 12 september 2012 vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. De partijen zijn druk bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma. Red een Kind roept hen, samen met 23 andere kindgerichte organisaties, op om hierin de rechten van kinderen op te nemen.

“Kinderrechten zijn een integraal onderdeel van ons mensenrechten- en buitenlandbeleid omdat onze investeringen daardoor rechtvaardiger, duurzamer en efficiënter zijn”.


Onder dit motto hopen de organisaties de partijen tot nadenken aan te zetten en investeren in kinderen hoog op de agenda te plaatsen. 

Dit schreven de organisaties aan de partijen:

Investeren in kinderen vormt een garantie voor een betere toekomst – zo bevestigt het vorige maand verschenen onderzoeksrapport ‘Progress in Child Well-Being: Building on what works’. Vergeleken met enkele decennia geleden sterven elke dag minder kinderen, leven minder kinderen in armoede, eten meer kinderen beter en gaan meer kinderen naar school.

Landen met de grootste ontwikkelingssteun behaalden de meeste vooruitgang op deze terreinen. En die vooruitgang leidt direct tot economische groei. Zo leidt alleen al goede voeding voor kinderen tot wel 20% meer inkomsten in zijn of haar verdere leven en tot 2-3% economische groei van een land. De politieke wil om kinderrechten centraal te stellen in het beleid en dit in de praktijk te brengen, blijkt hierbij cruciaal.

Juist deze tijd van economische crisis noodzaakt ons om extra te investeren in kinderen als onderdeel van het Nederlandse mensenrechten- en buitenlandbeleid, omdat:

– omdat we als Nederland mede door het ratificeren van het Kinderrechtenverdrag verantwoordelijk zijn voor en belang hebben bij een rechtvaardige en veilige wereld voor kinderen, nu en later;

– omdat het de beste investering is voor sociale en economische vooruitgang, en de motor van duurzame ontwikkeling;

– omdat een derde van de wereldbevolking uit kinderen bestaat.

Als we werken aan hun rechten, kunnen kinderen nu kind zijn en zich ontwikkelen tot zelfstandige en productieve volwassenen die onze wereld stabieler, veiliger en duurzamer maken. Wanneer specifieke investeringen achterwege blijven en we ongelijkheden binnen en tussen landen laten toenemen en (bepaalde groepen) kinderen en jongeren uitsluiten, bereiken we het tegenovergestelde.

Laat daarom kinderen onderdeel zijn van uw verkiezingsprogramma. De basisprincipes voor kindgericht beleid en uitwerkingen voor uw programma vindt u op achterzijde van deze brief. Namens onderstaande organisaties en hun aanzienlijke achterban wensen wij u veel wijsheid toe bij het schrijven van uw programma.

Red Een Kind
22-05-2012
Hulpverlening
https://www.redeenkind.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies