Jonge fotografen uit sloppenwijken krijgen toekomst

Kansarme Indiase tiener fotografen van FairMail komen naar Nederland om het unieke verhaal achter hun fair trade wenskaarten te vertellen: hoe ze door het maken van foto’s voor hun eigen kaarten het leven in een sloppenwijk verruilden voor een universitaire opleiding en een betere toekomst.

Binnen drie jaar tijd verkochten deze kansarme tieners meer dan 1 miljoen kaarten in 14 landen. Hiermee zijn ze inmiddels een inspirerend voorbeeld voor hun omgeving dat ze de kracht en creativiteit hebben om zelf de keten van armoede te verbreken.

 

De tienerfotografen uit India reizen, gewapend met een fotoexpositie, een documentaire over hun leven en verschillende publieksacties, door Nederland, Duitsland, Frankrijk, Belgie en Zwitserland. Van 11 juni t/m 3 juli zullen ze de fair trade wenskaarten van FairMail op de kaart zetten. Op 12 Juni begint hun tournee met een kick-off event in Cafe Noorderlicht op het NDSM terrein in Amsterdam.

Beide jongeren van 16 en 19 jaar oud, wonen in de sloppenwijk Nagwa van de heilige Indiase stad Varanasi. In deze wijk wonen Indiërs uit de laagste kastes van strontverzamelaars en leerlooiers. Veel jongeren moeten ondanks hun jonge leeftijd al werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Hierdoor is er geen tijd en geen geld om naar school te gaan. Met FairMail verdienen ze zelf het geld dat hiervoor nodig is.

 

FairMail is een bedrijf dat fair trade wens- en ansichtkaarten produceert in Peru, India en binnenkort ook in Marokko. De fotos op FairMail kaarten zijn genomen door kansarme Indiase en Peruaanse tieners. Op de achterkant van elke kaart zie je de naam, het gezicht en de leeftijd van de fotograaf. FairMail biedt deze jongeren fotografietraining, part-time werk, ziektekostenverzekering en begeleiding bij het maken van hun toekomstplan. De tieners krijgen 50% van de winst van de verkoop van hun eigen kaarten om hun huisvesting en onderwijs te financieren. FairMail is gecontroleerd lid van de World Fair Trade Organization.

Leonie de Beer-van Oudheusden
ArkMedia – FairMail
30-05-2012
Buitenland
https://www.fairmail.info

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies