Groei inkomsten De Verre Naasten dankzij nalatenschappen

In 2011 ondersteunde De Verre Naasten, samen met de zendende instanties, zending- en hulpverleningsprogramma’s van bijna 50 partners in 27 landen. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.

Door de programma’s zijn vele tienduizenden mensen bereikt met het evangelie en praktische hulp. In totaal ontving de organisatie 4,9 miljoen euro aan inkomsten, 5,7 % meer dan in 2010. 
De groei van kerken in Congo en India, de realisatie van de Bijbelvertaling in Benin, de internationale toerustingscursus in Kampen en de groeiende samenwerking in Nederland noemt de organisatie in haar jaarverslag als enkele hoogtepunten voor 2011.

Een mijlpaal vormde ook de erkenning voor het aidsprogramma Nakakela in Zuid-Afrika en het aidsprogramma Spandana in India: de uitvoerende partnerorganisaties van De Verre Naasten werden allebei door hun overheid aangemerkt als organisaties die daadwerkelijk verandering teweeg brengen in de samenleving. De Verre Naasten blikt in haar jaarverslag ook terug op de noodhulpactie in Kenia; via de plaatselijke kerken ontvingen 9.000 mensen 3 tot 6 maanden lang voedselhulp.


De inkomsten van De Verre Naasten laten in 2011 een groei zien, van 4,6 miljoen euro in 2010 naar 4,9 miljoen euro in 2011. In de reguliere giftenstroom van De Verre Naasten is echter sinds juni 2011 een daling zichtbaar. Reden voor de organisatie om meer terughoudend te zijn in haar bestedingen omdat er onzekerheid was over de dekking van de begroting. Dankzij enkele grote nalatenschappen in het najaar en giften voor noodhulpacties kon er in 2011 onverwachts toch een groei worden gerealiseerd. De nalatenschappen, in totaal zo’n 450.000 euro, vallen onder de baten uit eigen fondsenwerving 2011, maar worden gedeeltelijk pas in 2012 of later ontvangen.

Mede hierdoor valt het bedrag dat De Verre Naasten kon besteden aan haar doelstelling in 2011 lager uit. Een andere reden hiervoor is dat een deel van de inkomsten uit noodhulpacties, zo’n 84.000 euro ontvangen eind 2011, pas in het 1e kwartaal 2012 kon worden ingezet. Daarnaast bleken bij een aantal programmavoorstellen van partners de randvoorwaarden in 2011 nog niet voldoende om de programma’s daadwerkelijk uit te voeren, waardoor de steun is uitgesteld naar 2012. In totaal besteedde De Verre Naasten in 2011 3,7 miljoen euro aan haar doelstelling, in 2010 was dat 4,2 miljoen euro. Het volledige jaarverslag en de jaarrekening zijn te vinden op www.deverrenaasten.nl.  



De Verre Naasten is de uitvoerende organisatie van het deputaatschap Zending, Hulpverlening en Training van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De organisatie wil samen met de zendende instanties vanuit die kerken wereldwijd vertellen van Gods liefde, steun geven aan jonge kerken, armoede bestrijden en gerechtigheid bevorderen. Dat werk vindt plaats in 27 landen in de wereld.

Hagar Prins
De Verre Naasten
10-06-2012
Hulpverlening
https://www.deverrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies