Oogsttijd

In deze tijd van het jaar vindt in ons land de oogst van de graangewassen plaats. De boeren zien uit naar een periode van zonnig en droog weer, zodat ze met hun oogstwerkzaamheden kunnen beginnen. Ze hebben veel zorg besteed aan hun gewassen en hopen daar nu de vruchten van te kunnen plukken.

In de verhalen van het Oude Testament komen we ook veel verwijzingen naar de oogsttijd tegen.

Israël was een agrarische samenleving en in een aantal van de jaarlijkse feesten zie je dit duidelijk naar voren komen. Ze stonden niet alleen in het teken van de oogst, tevens werd stilgestaan bij de grote daden van God. Het natuurlijke en het geestelijke werden op deze manier met elkaar verbonden.

Een voorbeeld hiervan vind je in het boek Leviticus, waar geschreven wordt over het eerstelingen- feest. Wellicht behoort dit niet tot de meest gelezen bijbelgedeeltes, maar het laat ons mooie dingen zien.

Je kunt hier lezen hoe de eerste schoven van de nieuwe oogst aan de priester gegeven werden en door hem voor het aangezicht van God gebracht werden. Hierin werd God gedankt voor het voedsel dat Hij had laten groeien. Daarnaast werd een gaaf eenjarig schaap geofferd, waarbij het volledig

verbrand werd. De volledige toewijding aan God werd in dit offer tot uitdrukking gebracht en het werd ook wel gebracht om verzoening over de zonden van mensen te doen.

Voor ons geeft het eerstelingenfeest beelden van latere gebeurtenissen, of zoals Paulus omschrijft: het is een schaduw van wat komen gaat. Jezus wordt aangeduid als de eersteling van hen die opstaan uit de dood. Hij wordt het Lam genoemd, waarvan het bloed verzoening bracht tussen ons en God.

In ons (westerse) denken wordt het alledaagse en het geestelijke vaak van elkaar gescheiden.

We eten ons brood en vinden dat eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar zijn we ons er nog van bewust hoeveel zorg er aan besteed is voordat het op ons bord lag. Staan we er nog bij stil dat niets heeft kunnen groeien zonder regen en zon. Als je daarover gaat nadenken, dan kom je vanzelf uit bij de Gever van dit alles en mag je in dankbaarheid naar Hem opzien.

Dank God voor de “gewone” dingen die Hij ons elke dag geeft.

Dank Hem voor zijn trouw en genade aan ons bewezen in Jezus Christus.

Teksten om hier bij te lezen:

Leviticus 23 vers 9 t/m 13

1 Cor. 15 vers 20 – Hebr. 10 vers 1 e.v.

01-08-2012
187

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies