Israël is vaak in het nieuws vanwege het slepende conflict met de Palestijnen. Veel minder bekend is dat de Joodse staat op innovatief gebied een voortrekkersrol vervult. De kennis van Israël kan goed worden gebruikt in ontwikkelingslanden. De SGP wil de samenwerking met Israël op dit punt versterken.
Het watertekort in Israël heeft geleid tot de ontwikkeling van waterbesparende technieken. Een voorbeeld is de ontwikkeling van computergestuurde irrigatiesystemen die water rechtstreeks naar de wortels van planten leiden. Het gebrek aan conventionele energiebronnen zoals olie en gas heeft ertoe geleid dat Israël voorop loopt met de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Tot slot is het in Israël mogelijk om dankzij vruchtbaarheidsinjecties gewassen te verbouwen in onvruchtbare woestijngebieden.
Op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking kan van deze technologieën dankbaar gebruik worden gemaakt. Een voorbeeld waar dat al gebeurd is Colombia. Dankzij de in Israël ontwikkelde technologie kunnen boeren nu aardappels verbouwen in de Columbiaanse woestijn. De oogst: 11 ton aardappelen. Een opsteker in tijden van dreigende voedseltekorten door misoogsten.
De SGP vindt dat de kennis van Israël op dit punt zo optimaal mogelijk moet worden benut. In ontwikkelingslanden waar het water schaars is, zijn de door Israël ontwikkelde waterbesparende technieken een uitkomst. De door Israël ontwikkelde alternatieve energiebronnen kunnen een bijdrage leveren aan duurzaam energiegebruik. Deze technologieën zijn niet alleen voor ontwikkelingslanden waardevol, maar ook voor Nederland.
SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
03-09-2012
Buitenland
https://www.sgp.nl