Borstkanker: tien vrouwen vertellen hun verhaal

De maand oktober staat ieder jaar in het teken van borstkanker. Eén op de acht vrouwen krijgt er persoonlijk mee te maken en veel mensen zijn in hun nabije omgeving betrokken bij borstkankerpatiënten. Bij uitgeverij Kok is nu een boek verschenen waarin tien vrouwen hun ‘verhaal’ vertellen.

Deze vrouwen gaan in op hun ziekte, het verloop daarvan, maar ook specifiek op de geloofsvragen waar ze mee te maken kregen. Een boek voor lotgenoten en hun omgeving.

Het boek is verschenen onder redactie van Alinda Rutgers. In het voorwoord schrijft ze: ‘Wist je de weg goed te vinden?’ vroegen de meeste vrouwen me toen ik hen opzocht om over dit boek te praten. ‘Gelukkig wel’, zei ik dan, ‘af en toe stond ik in de file, maar dankzij de tomtom weet ik hoe ik moet rijden.’

En even later stelde ik de vraag terug: ‘Kon jij de weg vinden, nadat de dokter je vertelde dat je borstkanker had? Als je zo plotseling stilgezet wordt, waar haal je dan de kracht vandaan om weer verder te gaan?’

Alinda: ‘Dit boek kreeg de titel: Geloof, hoop en … borstkanker. Drie woorden die van origine niet bij elkaar horen. Die ook niet bij elkaar lijken te passen. Toch komen deze drie woorden ongewild wel bij elkaar wanneer je christen bent en borstkanker krijgt.

Wat betekent geloof in God, hoop op God voor je als je borstkanker hebt? Dat is het thema van dit boek.

Met respect en bewondering heb ik geluisterd naar tien vrouwen, die hier eerlijk over durfden praten. Over hun tranen en teleurstelling, maar ook over hun geloofsvertrouwen.’

Tien vrouwen hebben tien verschillende verhalen. Waar de een worstelt met God, legt een ander vol vertrouwen haar hand in die van de Vader. Hun ziekte en geloofsbeleving zijn verschillend; hun God is echter Dezelfde. Hij is trouw tot in eeuwigheid en laat nooit los wat zijn hand begonnen is. Dat hebben zij ervaren en die boodschap van hoop willen ze graag weer doorgeven.

De weg die je moet gaan als je borstkanker krijgt is niet een makkelijke. Je zou liever een andere kiezen. En toch zeggen sommige vrouwen dat ze terugkijkend niet weten of ze deze weg wel hadden willen missen, omdat God zelf onderweg zo dichtbij kwam.

Hanneke Arentsen, een van de geïnterviewde vrouwen, heeft korte, aansprekende overdenkingen geschreven bij elk hoofdstuk.

Redactie christelijknieuws.nl
© Henk-Jan Oudenampsen
28-09-2012
Samenleving
https://www.kok.nl/alinda-rutgers-geloof-hoop-en-borstkanker.html

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies