ChristenUnie: zorgen over werkloosheid op Dag van de Leraar

De ChristenUnie wil de komende jaren een overbruggingsregeling om docenten voor het onderwijs te behouden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de werkloosheid in het onderwijs fors is gestegen, met name onder jonge leraren. De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld aan minister Van Bijsterveldt.

“Het onderwijs dreigt een flink aantal goede docenten kwijt te raken. Nu worden ze tijdelijk op straat gezet, binnen een paar jaar heeft de onderwijssector deze mensen hard nodig vanwege vergrijzing in de sector”, zegt Kamerlid Joël Voordewind (foto).

Vooral in krimpregio’s is het moeilijk om jonge docenten voor het onderwijs te behouden. De ChristenUnie wil daarom dat het onderwijsbudget de komende jaren op zijn minst gelijk blijft, ondanks dalende leerlingaantallen. Voordewind: “Op die manier kunnen scholen jonge docenten binnenboord houden, zodat ze over een paar jaar niet in de problemen komen met het aantrekken van nieuw personeel.”

Het CBS meldt bovendien dat het onderwijs in de zomer traditioneel een piek kent in het aantal werkloosheidsuitkeringen. Deze piek is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Dat betekent dat veel docenten met tijdelijke contracten iedere zomer tijdelijk in de WW belanden, omdat de school in afwachting is van de leerlingaantallen en het daaraan gekoppelde budget. Voordewind: “Sommige leraren worden ieder jaar opnieuw tijdelijk in dienst genomen en zitten in de zomerperiode in de WW thuis. Ik wil van de minister weten hoe vaak dit gebeurt. Voor deze docenten is het ieder jaar weer een onzekere periode.”

© Henk-Jan Oudenampsen
05-10-2012
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies