Onderzoek naar interreligieuze dialoog

Plaatselijke geloofsgemeenschappen kunnen er aan bijdragen dat etnische spanningen niet verder oplopen of zelfs verminderen. Dat zegt prof.dr. Henk de Roest van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Als bijdrage aan een nieuw internationaal onderzoek bekijkt de PThU hoe in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer verschillende religieuze groepen met dit doel samenwerken.

Overal in Europa zijn de sociale en etnische verhoudingen aan het veranderen. Soms leidt dit tot botsingen. Een internationaal onderzoek moet in kaart brengen welke innovatieve methoden in verschillende landen worden toegepast om deze spanningen te verminderen. De Roest, hoogleraar praktische theologie aan de vestiging Groningen van de PThU, coördineert het Nederlandse deel van het onderzoek, dat zich focust op Bos en Lommer.

Deze wijk geldt als een geslaagd voorbeeld van praktische interreligieuze samenwerking. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 namen vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen gezamenlijk initiatieven om te voorkomen dat de spanningen zouden oplopen. ‘Dat was een duidelijk gemeenschappelijk belang’, aldus De Roest: ‘Uit dit praktische gesprek ontstond vervolgens een interreligieuze dialoog – die niet was beoogd. Meestal gebeurt het andersom: eerst is er dialoog, dan samenwerking. Ook dat is nuttig, maar misschien wat vrijblijvender.’ Uit die samenwerking tussen verschillende religieuze groepen in de wijk ontstond het project ‘Samen werken, samen leven’, waarbij inmiddels honderden vrijwilligers betrokken zijn. De Roest: ‘Een voorlopige aanname is dan ook dat geloofsgemeenschappen pas echt tot samenwerking komen als er een gemeenschappelijk belang is.’

Het onderzoek, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie, is een initiatief van de Norwegian School of Theology in Oslo en de vestiging Groningen van de PThU. Daarnaast leveren theologische instellingen uit Estland, Bulgarije, Roemenië en Italië bijdragen. Het onderzoek moet leiden tot een handboek en een cursusaanbod voor voorgangers en vrijwilligers in de zes betrokken landen. In Nederland worden de resultaten van het onderzoek onder meer ingezet bij de Permanente Educatie (PE) van predikanten binnen de PKN.

Op 8 en 9 november wordt in Amsterdam de aftrap van het project georganiseerd, waarbij de diaconie Amsterdam hun ervaringen delen.

Bij deze kick off zijn aanwezig onderzoekers uit Bulgarije, Roemenië, Estland en Italië.

E.L. Romeijn

01-11-2012
Kerk
https://www.pthu.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies