SGP start interviewserie: Zondagskinderen in de politiek

Ter gelegenheid van het 450 jaar Heidelbergse Catechismus publiceert het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP een interviewserie over de betekenis van deze reformatorische belijdenis voor het politieke en maatschappelijke leven.

Het eerste vraaggesprek is gehouden met dr. Roelof Bisschop, sinds 20 september jl. lid van de Tweede Kamer voor de Staten-Generaal. Dit interview wordt op 9 november gepubliceerd, op de dag waarop de presentatie van de glossy ‘Zondag’ in Apeldoorn plaatsvindt. Iedere maand volgt publicatie van een nieuw interview met een andere politicus of bestuurder.

In januari 2013 is het 450 jaar geleden dat de Heidelbergse Catechismus tot stand is gekomen. Deze Catechismus is op verzoek van keurvorst Frederik III van de Palts geschreven door de jonge theologen Caspar Olevianus (1536-1587) en Zacharias Ursinus (1534-1583). Een belijdenisgeschrift dat een grote doorwerking heeft gehad in kerk en samenleving in Nederland.

Allereerst doordat de bekende predikant Petrus Datheen (1531-1588) de Heidelbergse Catechismus in het Nederlands vertaalde en toevoegde aan zijn psalmbundel. De provinciale synode van Noord-Holland die in 1573 te Alkmaar bijeenkwam, schreef de predikanten voor dat zij iedere zondagmiddag een preek over een gedeelte uit de catechismus moesten houden. Het doel hiervan was het gebrek aan kennis onder het kerkvolk over de reformatorische geloofsvisie tegen te gaan. Dit voorbeeld werd door andere provinciale synoden gevolgd. In veel reformatorische kerken wordt vandaag de dag nog regelmatig zondagsmiddags of ‘s avonds een preek over deze catechismus gegeven. De Catechismus van Heidelberg is opgedeeld in 129 vragen en antwoorden. Deze zijn vervolgens gegroepeerd in 52 zondagen. Deze indeling gaf de predikanten houvast om de leerstof in een jaar te behandelen. De Gereformeerde predikant ds. Herman Veldkamp (1895-1956) gaf zijn serie kanttekeningen bij de Heidelbergse Catechismus de titel ‘Zondagskinderen’ mee. De bijbelse inhoud en de goede leesbaarheid van zijn uitleg maakte dat herdruk op herdruk volgde.

In het algemene spraakgebruik is een zondagskind iemand die veel geluk heeft in het leven. Althans, zo lijkt dat in de ogen van medemensen. Vaak kan een zondagskind met vrijwel iedereen goed opschieten. Een zondagskind bekijkt zaken meestal van de zonnige zijde, wil graag mensen leren kennen en krijgt door deze positieve houding veel voor elkaar bij andere mensen. In diepere zin is een christen die door Christus is verlost ook een zondagskind, omdat niets of niemand een christen meer kan scheiden van de liefde van God. Kortom: dominee Veldkamp had voor zijn tweedelige serie over de catechismus geen betere titel kunnen kiezen.

Ter gelegenheid van het 450 jaar Heidelbergse Catechismus publiceert het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP een interviewserie over de betekenis van deze reformatorische belijdenis voor het politieke en maatschappelijke leven. Het eerste vraaggesprek is gehouden met dr. Roelof Bisschop, sinds 20 september jl. lid van de Tweede Kamer voor de Staten-Generaal. Dit interview wordt op 9 november gepubliceerd, op de dag waarop de presentatie van de glossy Zondag in Apeldoorn plaatsvindt. Iedere maand volgt publicatie van een nieuw interview met een andere politicus of bestuurder.

Jan Schippers en Johan van Berkum
© Henk-Jan Oudenampsen
27-11-2012
Kerk
https://www.wi.sgp.nl/Home/HomeNieuws_6030/18337.wlid

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies