Aanbieding Bajesagenda in Mesdagkliniek Groningen

Op vrijdag 7 december vindt in de Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen de presentatie plaats van de Bajesagenda 2013. Een eerste exemplaar van de agenda zal worden overhandigd aan mw. mr. A.L.C. (Annelore) Roelofs, lid hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dit moment is het startsein voor de verspreiding van 29.000 agenda’s aan gevangenen in ons land en Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten. De jaarlijkse agenda is een initiatief van het Protestant en Rooms-Katholiek Justitiepastoraat binnen de Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) en Ark Mission.

De Bajesagenda is voor gedetineerden van grote betekenis. Ze vinden er gedichten en tekeningen in terug van medegedetineerden, maar ook gebeden, gedachten en bijbelteksten om steun uit te putten in moeilijke momenten. De agenda sluit aan bij de geestelijke verzorging die in de inrichtingen aanwezig is voor gedetineerden. Ook wordt jaarlijks een verhaal opgenomen waarin een gedetineerde vertelt welke grote verandering het geloof in God in zijn of haar leven heeft gehad.

In de nieuwe agenda is dat het bijzondere verhaal van Miranda (schuilnaam). Voor gedetineerden is de agenda een kostbaar bezit dat ze altijd bij zich dragen. Het fungeert als dagboek waarin ze dingen van zich af schrijven en afspraken noteren met hun advocaat, raadsman of geestelijke verzorger. Op verzoek van de gedetineerden is de agenda voorzien van een plastic hoesje om hun telefoonkaarten, postzegels en kleine notities in te bewaren.

De Bajesagenda wordt al 26 jaar uitgegeven. ‘Geef ze iets goed in handen vanuit christelijk perspectief’. Dat was het uitgangspunt voor de initiatiefnemers om de agenda destijds te ontwikkelen. Deze inhoudelijke lijn is steeds vastgehouden. De verspreiding vindt plaats in alle huizen van justitie, via de geestelijke verzorgers van het Protestants en Rooms-katholiek Justitiepastoraat bij de Dienst Geestelijke Verzorging van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ark Mission financiert voor het 26e jaar de speciale agenda voor gevangenen: de Bajesagenda.

Hierin staan o.a. bijbelteksten, gebeden, bijbelleesrooster en uitleg over het christelijk geloof. De agenda wordt uitgedeeld aan alle gevangenen in ons land en aan Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Het boekje is heel populair en wordt intensief gebruikt. Velen ervaren steun uit de gebeden en teksten.

Lees het verhaal van gedetineerde Miranda:

Als kind was ik ongewenst, ik werd verkracht door mijn vader, broer en vrienden. Ik ging alcohol, drugs en cocaïne gebruiken. Om aan geld te komen, werd ik prostituee. Eén keer sloegen de stoppen door; ik pleegde een delict en werd opgepakt. Nu zit ik hier en wacht op de uitspraak van de rechter. In de cel heb ik nagedacht over mijn leven. Na al mijn teleurstellingen in mensen besloot ik met God te praten. Ik merkte dat er iets in mij veranderde. Van de geestelijk verzorger kreeg ik een Bijbel, een Bajesagenda en hoorde ik over Gods liefde en dat Hij vergeeft. Dat raakte mijn hart. Toen heb ik alles met God in orde gemaakt. Ik weet zeker dat ik Gods geliefde kind ben geworden. Zo wil ik verder leven, in de cel en als ik weer vrijkom.’ Miranda vervolgt: ‘Wil je de mensen die geld geven voor de agenda 1000 maal bedanken? Ik ben erg blij met mijn agenda.’

Wij zijn diep getroffen door het verhaal van Miranda. Helpt u mee om haar en 29.000 anderen een christelijke agenda voor 2013 te geven? Voor € 30,- schenkt u 15 gevangenen een agenda. Doneer uw bijdrage op ING 48814 t.n.v. St. Ark Mission Amsterdam o.v.v. Bajesagenda.

In de afgelopen 25 jaar hebben ruim 825.000 gevangenen een Bajesagenda gekregen.

Ark Mission heeft contact met diverse organisaties die zich inzetten voor gevangenen, zoals het Justitiepastoraat van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Gevangenenzorg Nederland, Exodus, Epafras en Kerken met Stip.

Anneke van der Krans

03-12-2012
Evangelisatie
https://www.arkmedia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies