SGP past algemeen reglement aan

Het hoofdbestuur van de SGP is vandaag met een voorstel gekomen om een nieuw artikel aan het Algemeen Reglement toe te voegen. Dit nieuwe artikel geeft met verwijzing naar de uitspraak van de Hoge Raad aan dat het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten.

De Hoge Raad overwoog op 9 april 2010 dat een politieke partij aan een beginsel of programma in de praktijk alléén uitvoering mag geven binnen de grenzen van de geldende wetten en verdragen. De Staat moet daarom, gelet op artikel 10 van het beginselprogramma van de SGP, maatregelen nemen die effectief zijn en zo min mogelijk inbreuk maken op de vrijheid van godsdienst en van vereniging, in dit geval van de (leden van de) SGP.

Daarnaast overwoog ons hoogste rechtscollege onder meer dat de SGP de vrijheid heeft om haar eigen opvattingen te formuleren. Tevens werd uitgesproken dat de rechter niet bevoegd is om te oordelen over de vraag hoe belangrijk een bepaalde opvatting is voor die partij.

Op uitdrukkelijk verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken heeft het hoofdbestuur van de SGP zich grondig bezonnen op de consequenties van de voor de SGP negatieve uitspraak van de Hoge Raad. Het partijbestuur ziet zich genoodzaakt de juridische werkelijkheid te erkennen en het Algemeen Reglement dienovereenkomstig aan te passen. Daarmee wordt tevens beoogd te voorkomen dat wij door dit na te laten, een zwaarder wegende inbreuk op onze verenigingsvrijheid over ons afroepen.

Het bestuur heeft, in lijn met het bovenstaande, het beginselprogramma niet veranderd. Wél wordt voorgesteld iets aan het Algemeen Reglement toe te voegen. De voorgestelde toevoeging aan het Reglement geeft aan dat op grond van de geldende rechtspraak het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van de kandidaten voor de kandidatenlijst.

Het Algemeen Reglement van de SGP bepaalt dat potentiële SGP-vertegenwoordigers beginseltrouw en geschikt moeten zijn. Daarbij wordt onder andere gekeken naar visie op bijbels genormeerde politiek van de kandidaten, hun kennis en vaardigheden, een balans op de lijst tussen continuïteit en vernieuwing, een goede mix van jong en oud en de geografische spreiding. Selectieadviescommissies beslissen hierover, net als in andere politieke partijen. Zij kijken of de kandidaten voldoen aan alle factoren die van belang zijn.

Het hoofdbestuur organiseert de komende tijd besloten voorlichtingsbijeenkomsten voor bestuursleden van kiesverenigingen. Vervolgens hoopt de partij tijdens de partijdag op 16 maart een besluit over het voorstel te nemen.

Lees verder op de site van de SGP

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
16-01-2013
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies