Vijf Hoevelakense jongeren naar Sierra Leone

Hoevelaken/Amersfoort – Vijf Hoevelakense vmbo-leerlingen vertrekken op vrijdag 8 februari voor twee weken naar Sierra Leone. Zij onderzoeken daar in hoeverre mensen in Nederland met een duurzame levensstijl kunnen bijdragen aan minder armoede en onrecht in Afrika.

De vijf zitten op het Van Lodenstein College in Hoevelaken. Zij reizen met Stichting Woord en Daad naar Sierra Leone in het kader van de Wees Eerlijk-campagne. Deze campagne, die zich richt op vmbo-leerlingen, heeft tot doel Nederlandse burgers duurzamer te laten leven.

De jongeren gaan in Sierra Leone onder meer scholen bezoeken, en meewerken in landbouwprojecten. ‘Ik denk dat de twee weken daar heel snel voorbij zijn,’ zegt Emmy. ‘Ik ben heel benieuwd naar de ontmoeting met mensen in Sierra Leone, en te zien hoe mensen daar leven.’

‘We zullen ook kijken naar de verschillen die er zijn tussen arm en rijk, en hoe wij leven in Nederland,’ vult Marjolein aan.

Tjerk gaat in Sierra Leone onderzoek doen naar eerlijke handel. Hij wil graag weten hoe de mensen hun geld verdienen in winkels, en kraampjes langs de weg. ‘Moeten ze lang werken en hoeveel verdienen ze? Verkopen ze dingen die ze zelf verbouwen? Verdienen ze voldoende om hun gezin te onderhouden?’ Hij gaat mensen interviewen, en is ook benieuwd naar de natuur in Sierra Leone.

Initiatiefnemers Woord en Daad en ZOA van de Wees Eerlijk-campagne zien bij hun werk in ontwikkelingslanden steeds duidelijker de gevolgen van een minder duurzame levensstijl hier in Nederland, zegt Aldwin Geluk van Woord en Daad. ‘Of het nu gaat over klimaatverandering door het enorme energiegebruik in het Westen, of om uitbuiting van boeren en arbeiders door oneerlijke handelspraktijken: wij zien heel duidelijk dat je daar als consument in Nederland echt wel iets aan kunt doen.’

Na terugkomst in Nederland zullen Emmy, Marjolein, Marije, Antony en Tjerk zich een jaar lang inzetten als ambassadeur van de Wees Eerlijk-campagne.

Florence Goossens
Woord en Daad
31-01-2013
Buitenland
https://www.weeseerlijk.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies