Gorinchem/Krabbendijke – Vijftien vakleerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke brengen van 3 tot 17 mei een bezoek aan Bangladesh, om daar met leeftijds- en vakgenoten samen te werken aan opdrachten. Na terugkomst delen zij in Nederland hun ervaringen met hun omgeving.
Het bezoek staat in het kader van het uitwisselingsproject ‘Vakjongeren voor vakjongeren’ dat het Calvijn College en de christelijke Stichting Woord en Daad sinds 2006 gezamenlijk voeren. Dit project is bedoeld om bewustwording en kennisoverdracht onder vmbo scholieren op gang te brengen. ‘Deze reis heeft een enorme impact op de leerlingen’, zegt Aldwin Geluk van Woord en Daad. ‘Hun vooroordelen worden beproefd en hun horizon verbreedt zich. Ze komen als wereldburgers terug in Nederland, meer dan tevoren bereid hun talenten in te zetten voor hun naasten, ver weg en dichtbij.’
De locatie Krabbendijke Kerkpolder van het Calvijn College heeft sinds 2006 een band met het Hope Vocational Institute, een project van de partnerorganisatie van Woord en Daad in Bangladesh. Deze school biedt praktijkonderwijs aan kansarme jongeren en begeleidt hen bij de stap naar de arbeidsmarkt. Het onderwijs in Bangladesh is vergelijkbaar met het vmbo in Nederland.
De vijftien vmbo scholieren en hun begeleiders van de afdelingen Metaaltechniek, Instalektro, Bouwen, Wonen & Interieur, Handel en Verkoop en Zorg en Welzijn bezoeken de vakschool in Bangladesh om kennis uit te wisselen. Het betreft kennis over specifieke thema’s zoals houtbewerking, babyverzorging en veiligheid bij het lassen. Daarnaast maken de jongeren nader kennis met de Bengaalse cultuur en de armoede in het land.
Metaal-leerling Job Simons (14) uit Goes heeft zin in de reis. ‘Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en vooral uit een compleet andere cultuur’, zegt hij. ‘Ik hoop ook te leren dat ik blij moet zijn met wat ik heb, zonder altijd maar meer te willen.’
Marissa van der Paauw (15) uit Nieuwerkerk, leerling Zorg en Welzijn, zal zich in Bangladesh vooral inzetten in een kindertehuis, waar zij en haar medeleerlingen helpen bij het koken, lesgeven en wassen van de kinderen. ‘Ik wil graag ontdekken hoe mensen voor elkaar zorgen in de cultuur van Bangladesh: ze hebben vaak veel minder geld dan wij, maar zouden wij nu echt gelukkiger zijn? Het lijkt me mooi om mensen daar te helpen met wat ik hier in Nederland heb geleerd.’
Alle Nederlandse jongeren krijgen een buddy toegewezen: een Bengaalse leeftijdsgenoot die dezelfde opleiding volgt. De buddy’s trekken gedurende de reis met de jongeren op en maken hen wegwijs in de Bengaalse cultuur. De Nederlandse jongeren voeren samen met de buddy’s verschillende opdrachten uit, zowel op hun vakgebied als op cultureel gebied.
Zowel het Calvijn College als Stichting Woord en Daad vindt het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van armoede, cultuurverschillen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het uitwisselingsproject loopt sinds november 2006. In 2007, 2009 en 2011 brachten ook vmbo-3 leerlingen van de locatie Kerkpolder een bezoek aan de vakschool in Bangladesh. In 2008 en 2011 bezochten jongeren uit Bangladesh Nederland.
Wilma van der Meij
Woord en Daad
25-04-2013
Jongeren
https://www.woordendaad.nl/jongeren